KUEY TEOW TH'NG.. SEBUT TING AJE TERUS SIAP!

Assalamualaikum...


CEPATNYA bonda masak! Kata Iman sebaik sahaja kami mengadap hidangan Kuey Teow Th'ng ini malam tadi. Dia tak nampak agaknya, mak dia balik dari kedai semalam petang terus sinsing lengan depan sinki, walaupun Pak Inche kata, nak makan pukul 9 malam. Tak nak dah berpenat-penat sebelum makan. Orang sekarang kata, buat leha-leha jer 😆. Jadi, balik dari kedai terus bersihkan dan sedia siap bahan nak masak, masuk dalam peti sejuk dulu. Pukul 9 baru menumis untuk masak sup.


Sambil siapkan bahan, Sk buat stock ikan bilis dulu. Renih lama sikit supaya terasa supnya nanti. Dulu, pernah nampak menu kuey teow th'ng ni di sebuah restoran. Mulanya ingatkan apa la.. nak sebut th'ng tu pun tak reti, hihi. Rupanya kuey teow sup yang jernih macam chinese soup. Senang aje nak buat, yang susahnya kalau M besar macam Sk ni la..  😜

Resepi Kuey Teow Th'ng Alam Sari

Bahan-bahan:

1 mangkuk kecil ikan bilis*
1" halia hiris atau dipecahkan*
2 ulas bawang putih diketuk*
2 cawan air*

Rebus dan renihkan bahan bertanda * lebih kurang 15 minit.

2 ulas bawang merah
3 cawan air
1 kiub pati ikan bilis
1 peket fishball belah dua
2 keping fishcake potong kecil
10 batang jejari ketam
1 ikat sayur sawi
1 mangkuk kecil taugeh

Kuey teow dileraikan dan celur sekejap

Cara-cara :

1. Panaskan sedikit sahaja minyak masak, tumiskan bawang merah hingga layu.

2. Masukkan air dan kiub ikan bilis, kemudian masukkan stock ikan bilis tadi, (tapis ambil stock sahaja).. didihkan.

3. Masukkan bahagian batang sawi saja serta fishball, fishcake dan jejari ketam, biar mendidih.

4. Kemudian masukkan daun sawi, tambahkan garam jika rasa tak cukup masin (Sk tak letak).

5. Biar sekejap, dan boleh tutup api.

6. Semasa menghidang, letakkan taugeh (boleh dicelur dahulu atau mentah).

7. Taburkan daun bawang dan bawang goreng. Makan bersama cili padi yang dipotong dituang kicap soya cair atau boleh juga dimakan bersama sambal kicap.






 

Post a Comment

6 Comments

  1. Sedapnya ...tambah plak minyak bawang putih+ bawang putih crispy.Sambal kicap SK mesti power punya.Takyah jonging bagai dah boleh lap peluh sampai ke kaki...hihihi

    ReplyDelete
  2. First time dengar kuey teow th'ng ni.

    Biasa dengar char kuey teow dan kuey teow kungfu je.

    ReplyDelete
  3. Okey nak cuba nanti..minta izin amik resepi ye SK, nampak senang dan berkhasiat tu..

    ReplyDelete
  4. Amboi! Sebut ting jew cik portmeirion sekeluarga menghidangkan diri.

    ReplyDelete
  5. menarik jugak ni.. ada sebungkus kuey tiaw lg dlm peti

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih