HABISKAN APA YANG ADA

Seri Kandi Tanah Jauhar
8

 Assalamualaikum...

SEMUA orang tahu mulai hari ini, 1 Jun 2021 hingga 14 Jun 2021, seluruh penduduk di Malaysia dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan sekali lagi. Dengan demikian, jadual bertugas di pejabat Sk juga tidak terpakai lagi dan seluruh warga kerja sama ada bahagian pentadbiran, akademik dan kemahiran diarahkan bekerja dari rumah. Sejujurnya, Sk tak terasa pun hari ini hari pertama PKP yang entah ke berapa fasanya. Mungkin sebab sejak sebelum raya cuma beberapa kali jer masuk  pejabat, sampai hari apa pun dah tak ingat 😂

Pagi, selepas Pak Inche ke pejabat (dia ada surat pelepasan) benda pertama yang Sk buat adalah panaskan baki nasi lemak. Memang ngam-ngam dua pinggan. Sementara tu, kain berpusing dalam mesin. Iman dah duduk depan laptop tunggu pensyarah masuk kelas online. Siap bancuh kopi masuk dalam travel mug Sk hulur dalam bilik. Nasi lemak ceduk masuk tupperware, suruh dia makan jer sambil kelas. Kalau Sk tak ada, jangan haraplah dia nak sarapan. Sanggup lapar sampai tengahari. Lepas sarapan, Sk terus masuk bilik, siapkan pulak bahan-bahan kita untuk BDR 😍


Jam 12.30, berhenti sekejap masak nasi. Haaa.. dalam ber BDR tadi, sempat lari ke belakang jugak sidai kain, hihi. Dalam kepala memang tak ada plan nak masak lauk tapi plan nak panaskan Asam Pedas Ayam. Ayamnya tinggal tiga ketul.  Jadi, lepas tenggek inner pot dalam rice cooker, sambung balik ngadap laptop. Pukul 1.50 dua beranak mengadap pinggan nasi lauk asam pedas ayam 😜. Goreng telur dadar pun tak, masak sayur pun tak, malasssss 😂

Kita habiskan apa yang ada jer
🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍🍳



Tags

Post a Comment

8Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Lauk nan satu itulah yang membuatkan makanan yang dijamah terasa sangat sedap!

    ReplyDelete
  2. Asam pedas diulang panas sedap oiii...rasa dah sebati.Cincah lempeng pun syiok ni

    ReplyDelete
  3. Bagus, habiskan apa yang ada jer... jimat gitu.. huhu...

    ReplyDelete
  4. betul tu. saya pun biasa buat mcm ni... lebih baik habiskan dripada buang membazir.

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!