MAKAN DI RESTORAN CHARM CHEA JASIN

Seri Kandi Tanah Jauhar
5

 Assalamualaikum WBT 


BERSUA lagi... 😄


Dari Restoran Soto Warisan Kak Eida, kami meneruskan perjalanan ke Melaka Bandaraya Bersejarah dan bercadang keluar di Tol Kulai. Sk masukkan dalam waze, Plaza Tol Kulai tapi tak sangkalah pulak, waze ni membawa kami ke Plaza Tol Senai (U) untuk ke Plaza Tol Kulai. Salah faham la waze ni, kami akur sajalah. Tepat jam 10.30 pagi kami masuk lebuhraya ikut laluan smart lane. Tiga lorong dibuka pun tetaplah sesak sebab tu katanya ramai orang luar Johor tak berminat untuk melancong ke Johor sebab lebuhraya dua lorong sahaja, hahahaha.



Cuti sekolah, hadap jer la jammed, nak berjalan sangat, kan. Bayangkan, pukul 10.30 masuk lebuhraya Senai (U), dua jam kemudian baru sampai Hentian Simpang Renggam. Punyalah ramai orang sampai yang nak buang hajat terpaksa beratur sampai ke luar tandas, hahahaha. Tapi, yang sebenarnya, tandas lelaki ditutup dan  dibaiki, jadi dia tumpangkan dekat tandas perempuan dengan meletakkan penghadang. Tu yang jadinya kita wanita-wanita ni terpaksa berkorban. Yang lelaki senanglah kot urusannya, tak macam om pompuan, banyak aturannya, tu yang lambat sehingga yang lain kena beratur menunggu giliran, hehehe. 




Iman share di Tik Tok, Restoran Charm Chea yang terletak di Jasin. Pengalaman nak ke Cafe Markisa di Jasin dulu membuat Sk serik, sebab rasa jauh no nak sampai, tapi tak sangkalah pulak Pak Inche nak melayan. Kami keluar di Plaza Tol Tangkak dan perjalanan pun tak lama sangat rupanya nak sampai ke restoran, tak sampai 30 minit.




Tak ada orang tapi lauk banyak jugak dah luak, jam pun dah pukul 2 lebih agaknya dah ramai yang datang sebelumnya makan tengahari.




Paparan menu dan harga makanan dipamerkan di hadapan Restoran.




Ada nasi Dalca.




Nota penting untuk regular customer.




Ikan bakar, daging bakar dan usus/ perut lembu bakar telah siap dibakar tinggal nak capai yang mana berkenan.




Ulam pun tak banyak yang tinggal dah. Sambal belacan sedap. Selain sambal belacan, ada budu, cencaluk dan air asam, air asam pun sedap.




Daging bakar dan usus bakar. Daging lembut, usus pun lembut tapi sebab usus tu dah sejuk rasa macam lemak beku sikit, hihi.




Masing-masing kelaparan. Sk ambil Keli Masak Lomak Cili Api tapi tak rasa macam lemak cili api. Ikan tak fresh dan rasa sesuatu. Last-last, tak habis pun makan ikan tu. Selain tu ambil sayur pucuk manis masak lemak dengan rebung. Yang ni sedap, rebung dia fresh, gaul dengan sambal belacan, lagi kick!




Jumlah semua, RM51. Semua licin kecuali ikan, hehehe.

Post a Comment

5Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Restoran ni saya belum sampai lagi. Markisa sudah pernah sekali..

    ReplyDelete
  2. Orang pempuan jadi 'om pompuan'...?

    Betul2 johor ni 'ek'?... hehehe

    ReplyDelete
  3. Tengah² lapar dapat makanan yg kurang enak ni auto makan tak habih .. lagi² dapat pulak ikan tak fresh mesti berbau sikit kan

    ReplyDelete
  4. Jalan jalan cuti sekolah ni kena bertabah hadap jem. Menarik juga kedai makan ni. Tengok nama terus teringat TikTok Rahman Chea yang kelakar tu. hihi...
    Senang dihidangkan dah siap-siap. Tinggal ambil je. Semua nampak sedap ni masakan kampung. Pulak tu ada ulam dan sambal. Alamak, masakan lemak cili api kalau ikan tak fresh ke atau kuahnya tak sedap, boleh patah selera. Susah nak dihabiskan.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!