Assalamualaikum WBT
SEMALAM, Pak Inche hantar whatsapp.. bunyinya begini :
"Nanti beli petai, babah dah kopek udang" Sk tengah busy masa tu dan baca sekali lalu, terus fahamlah, PI nak minta masakkan Sambal Udang Petai, Sk jawab, ok. Semalam tu, ada pendaftaran pelajar baharu ke asrama dan pendaftaran pelajar naik tahap. Sk dah ingatkan pada pelajar-pelajar ni agar mendaftar di sebelah pagi, jangan datang petang. Bagus ya bila kita dah ingatkan macam ni, semua datang pagi hampir serentak, mudah kerja kita. Cuma seorang datang petang, dimaafin la sebab dia datang dari KL.
Jadi, dah petang tu saja la buka balik whatsapp PI tadi, aaaa.. sebelumnya Sk faham, PI nak beli petai dan dia dah siap kopek udang. Rupanya salah faham daaa, dia suruh kita yang beli petai lepas balik kerja nanti.
Cili giling dah habis, tak larat nak proses cili kering. Nak buang biji, nak cuci, nak rebus, nak giling kisar lagi. Jadi, selain beli petai, Sk beli sebungkus kecil cili giling. Keliru jugak semalam nak ambil cap apa, satu jenama Maz, satu lagi cap Terengganu ni. Letak yang ni ambil yang itu, lepas tu letak balik yang itu ambil yang ini. Pernah guna kedua-dua brand ni tapi dah lupa yang mana lagi elok. Tak apalah, kita pilih yang Terengganu mentang-mentang ada adik ipar orang Terengganu, kan.
PI dah kopek udang kasi togel terus. Sebenarnya kami berdua ni ada banyak ketaksefahaman tau. Sorang suka masak udang dengan kulit, sorang suka masak udang buang kulit. Sorang suka masak sotong sekor-sekor, sorang suka masak sotong potong-potong. Sorang suka tengok filem Tamil, sorang suka tengok filem Korea. Sorang suka tengok bola, sorang suka tengok drama., hahaha. Tapi, bak kata Iman, ketaksefahaman tu la yang buat saling melengkapi. Chewah, anak aku, kemahennn!
Haaa.. nampak tak udang tu ada yang merah, ada yang biru? Kisahnya PI pergi kumpulkan semua udang dari bekas lain-lain dalam peti ais tu. Dia bongkar semua dan kumpulkan, tu yang udang macam-macam jenis. Makan berdua aje pun nak masak udang sampai sekilo. Tu takpa, dia dah bongkar-bongkar lepas tu tutup peti ais tak rapat. Bayangkan la dah berejam pintu peti tak rapat, habis berair dah bahan-bahan masak yang Sk frozen.. daun bawang, daun sup, serai, halia, haishhhh!
Semenjak dua menjak ni suka pulak bubuh belacan dalam sambal. Sk kisar bawang guna chopper sampai halus (masukkan air sikit supaya halus), kemudian tumis bawang dengan cili giling tadi. Cili tu mula masuk semua lepas tu dah kenapa banyak sangat, pi ceduk balik, hahaha. Kita tak biasa la guna cili giling ready made dari kedai ni. Dah tumis sampai pecah minyak, baru masukkan belacan dan pes asam jawa, tumis lagi kemudian masukkan garam dan gula, kacau sebati, baru masukkan udang, petai dan bawang. Masak sampai bawang layu sambil dibalik-balikkan udang dalam kuali.
Semalam kita ada beli udang harimau dan petai...nampak entry ni terus rasa nak buat sambal udang petai...
ReplyDeleteSambal Udang Petang pun takpe... boleh makan petang! hhehe
ReplyDeleteAdudu...sedapnya!
ReplyDeleteSama la, PH pun tak berapa pandai guna cili kisar ready made ni... Lagi puashati kisar sendiri cili keringnya.
Omg, tak kuat lah godaan udang ini 😍😍🤣🤣🤣. Rusak semua diet kalo dah ketemu udang hahahah. Memang sukaaa sangat kak.
ReplyDelete