Assalamualaikum WBT
SEDAP betul tidur ditemani bunyi hujan awal pagi tadi. Punyalah syok sampai bila alarm berbunyi boleh matikan dan sambung tidur, hahaha. Mujurlah cepat-cepat mengingatkan diri, bulan ni saja walaupun baru masuk 10 haribulan hari ini, dah dua kali lewat. Dahlah dah keluar surat mengingatkan kepada staf agar kembali memakai pakaian rasmi, dah tak boleh sarung t-shirt macam nak pergi pasar, hehehe. Tu mujurlah dia tak wajibkan staf perempuan pakai tudung bawal , Kalau tak, matilaaaa, Sk kalau pakai tudung bawal, 15 minit ngadap cermin pun tak siap, hihihi.
Cepat jugak siapnya walaupun kena berbaju kurung. Pukul 6.45 pagi dah panaskan enjin, tapi.. tapi.. tapi... kan Sk dah cakap, kerja-kerja penurapan jalan yang belum selesai dari arah Taman Sri Pulai ke Taman Universiti telah menyebabkan banyak kenderaan mengalih perjalanan mengikut Taman Pulai Indah - Taman Pulai Mutiara dan Taman Laman Setia. Ditambah lagi hujan, kan.. agaknya ramai yang memilih memandu kereta. Sampai Taman Laman Setia, jam hampir menunjukkan pukul 7.30 pagi, ikut pengalaman paling cepat boleh sampai office pukul 7.58 atau paling-paling pukul 8 dah boleh clock in. Lega tengok plaza tol lapang dan terus dapat masuk lorong T&G sekaliiiii... masuk jer Taman Perling, nahhhhhh... jammed rabak oiiii, mengesot sampai persimpangan jejambat Perling - Johor Bahru tapi arah JB tak sesak pulak macam selalu. Tapi, dia mula sesak pulak dari jejambat Angsana Mall sampai persimpangan RHB BBU tu, huhuhu. 8.31 baru dapat clock in! Itupun sebab Sk dapat pintas masuk Jalan Tahana bila nampak kenderaan tak bergerak depan Taman Damansara Aliff tu, huhuhu. Kalau tak, entah-entah pukul 9 baru sampai, hurmmm.
Okey, marilah kita kembali ke objektif tajuk kali ini, 3 September 2024, Selasa, Kami pergi Makan di Restoran Di Kelapa yang merupakan restoran baharu dibuka di Taman Pulai Mutiara. Teringat pulak hari tu ada pelajar tanya, "Puan tinggal dekat Taman Pulai Mutiara ke? Hari tu saya nampak puan dengan keluarga puan makan kat Restoran Thoufeeq," Hahahaha.. alamak, kantoi!
Restoran Di Kelapa ni rasanya belum sebulan pun dibuka di sini tapi terdahulu mereka ada sebuah restoran sama di Taman Desa Rahmat, Tampoi. Entah macam mana pulak hari tu Pak Inche setuju pulak makan kat sini. Sk dengan Iman ni punyalah berdoa banyak-banyak agar tiada kejadian tidak diingini, hahaha. Contoh-contoh kejadian tak diingini, makanan yang nak dipesan tak ada, dalam menu ada. Nak nak pulak, kau dah dua tiga kali tukar order, pun tak ada makanannya, itu yang terpaling seram, hahahaha.
Pesanan makanan dibuat dalam sistem yang diimbas melalui QR Code, namun buku menu juga diberi. Selak-selak buku menu, konsepnya macam kopitiam sikit, ada kopi-kopi, ada roti bakar dan telur separuh masak. Ada masakan goreng panas dan nasi lemak berlauk. PI kata, alaaa.. Mee Hailam tak ada. Aaaa.. tengok dalam buku menu tak ada tapi dalam menu yang diimbas dengan QR Code, ada Mee Hoon Hailam. Terus add on sepinggan.
Lega tengok rupa Mee Hoon Hailam ni. Dia yang pertama sampai, Sk dan Iman terus menumpukan perhatian pada Pak Inche, hahaha.
PI menyuap sedikit kuah mee dan mengangguk-angguk. Sk menyuap sikit, hurmmm.. sedappp. Terus PI makan tak toleh kiri-kanan. Dari mula sampai dah balik rumah, tak habis puji, sedap mee hailamnya. Ini barulah betul mee hailam. Nanti pergi lagi, babah nak makan mee hailam lagi, hahaha. Dia memang ada beza tau rasa Mee Hailam Chinese, Mee Hailam Kedai Tomyam dan Mee Hailam yang ditambah macam-macam bahan sampai jadi tak original.
Sk pesan Roti Titab. Setahu Sk, nama roti titab ni dah dipatenkan oleh Kopitiam Kita di Kota Bharu, tapi dekat sini dia letak nama yang sama. Oh, banyak jugaklah sebenarnya kopitiam letak nama roti titab ni. Kalau WR Kopitiam dan Kopitiam Nona, mereka letak nama Roti Tibab. Ada jugak yang Sk jumpa dia letak nama Roti Telur Goyang, nama ni paling selalu jumpa la. Dekat RDK ni, dia guna roti keping biasa. Yang best telur dia tu, kuningnya tiga suku masak jadi dia tak pecah meleleh, mantap! Agaknya mereka guna air-fryer kot.
Iman makan Nasi Lemak Sotong Goreng Tepung. Sedap wehhh nasi lemaknya, betul-betul sedap. Nasi sedap, sambal pun sedap, matching sangat keduanya. Sotong Goreng Tepung rangup, salutan tepung tu ada resepi mereka tersendiri kot, bukan guna tepung ready made atau tepung bijaksini. Sk la tu suka guna tepung bijaksini, hihi. Pesan jugak roti bakar kaya, PI makan separuh, Iman separuh.
Tuan Tanah Kedaung pesan Kuey Teow Goreng. Ada kepingan sotong dan seekor udang yang sederhana saiznya. Sedap tapi bahan tumisannya tu macam banyak sangat pulak. Sama ada mereka sepatutnya tambah lagi kuey teow atau kurangkan bahan tumisan tu, barulah sekata. Sampai macam rasa bersambal sangat kuey teownya walaupun sedap.
Haaa.. pembaca yang nak datang sini, bawalah baju sejuk atau sweater. Dia punya air-cond sejuk giler sampai menggigil kami dibuatnya, hahaha.
sedap tuh di kelapa 😜😜
ReplyDeleteJauh jam-nya Sk nak sampai ke tajuk entri 😆
ReplyDeleteIyelah, pandai orang tu buat kuning telur tak jadi meleleh. Saya pun lebih suka tiga suku masak. Tak cair, tak keras.
SA terpaku tengok mee hoon hailam PI tu..hujan bulan 10 SA balik JB bleh la terjah...harap2 pakcik tu nak layan tekak SA...
ReplyDeleteLepas ni mungkin nama restoran kelapa akan sentiasa jadi tajuk... makan di kelapa lagi, lagi-lagi makan di kelapa
ReplyDeleteSekarang dah mula musim hujan. Hujan sejuk dia lain macam! Aduhaiii...becinta kalau jalan tak siap lagi dan ditambah hujan. Bertambah-tambah lambat dibuatnya kan.
ReplyDeletePertama kali saya tengok bihun hailam. Selama ni ingat ada mi dan kuetiau je. Kuetiau dia nampak kurang sikit presentation dia. Gaya dia macam nak masak mi goreng pula kan banyak bahan tumis.