Assalamualaikum WBT
Sk ada beli tempoyak dari kawan, orang nogori. Kirim masa dia balik kampung. Tak ingat beli bila, tapi rasanya masa musim durian yang sebelum ni, lama dah, Sk baru makan sikit aje tempoyaknya, lepas tu tak dimakan-makan. Masa makan Pucuk Ubi Tempoyak kat Selera Kampung dan Ikan Bakar Parit Rambai Melaka tu, Sk terfikir, macam boleh masak sendiri ni Pucuk Ubi Tempoyak, tempoyak pun ada, tapi kena cari pucuk ubi dulu.
sedapnya..ada petai lg...bertambah-tambah nasi ni..
ReplyDeleteHehe.. tak tambah, tapi nasi memang dah letak banyak² dalam pinggan, hihi.
DeleteJadi dah tu...nanti kalau jumpa daun2 lain macam daun kunyit, daun pucuk labu...pun boleh gandingkan dengan pucuk ubi...petai dan ikan bilis is a must...
ReplyDeleteOoh..baru saya tau pasal daun ubi tua tu 😄
ReplyDeleteUish…lazatnya Sk. Terbayang tempoyak daun kayu 😋
tuu dia dik aih! paduu sungguh menambah nasi ni :)
ReplyDeleteMemang sedap. Kalau ada macam-macam daun dipanggil sambal tempoyak daun kayu.
ReplyDeleteAh sudah, mana nak cari tempoyak ni SK? PH kalau menu² kampung ni cepat teringin haha...
ReplyDeleteSedapnya pucuk ubi tempoyak! Ni boleh naik 3kg berat badan sekali duduk makan sebab bertambah-tambah nasi dalam pinggan 🫣
ReplyDeleteBegitulah nasib badan kalau beli pucuk ubi... memang daun tua tutup pucuk muda.
ReplyDeleteSedaaap sangaaat ini kaaaak. Daun pucuk ubi begini sering dimasak juga dengan mama. Tapi biasa tak pakai tempoyak. Krn tak semua suka. Saya sendiri kalo rasa2 durian, mau diapakan saja pasti suka 🤣👍
ReplyDelete