LAKSA SARAWAK YANG SANGAT SEDAP

Seri Kandi Tanah Jauhar
6

 Assalamualaikum...

RASANYA letih dua kali ganda bila bekerja dari rumah ni. Letih berfikir sebenarnya lebih-lebih lagi bila apa yang kita perlukan tak ada depan mata. Dokumen tak cukup, printer tak ada. Kalau pun ada printer Iman, kena pulak setting dengan pc yang kita guna. Ah.. pening-pening.

Pagi ni pulak, laptop buat hal. Bila kita taip jer, semua hilang. Tiba-tiba dia masuk kat tempat lain membuatkan kita makin pening. Masa nilah kalau boleh rasa nak terbang ke pejabat. Tataplah muka bos yang banyak cakap tu pun tak apa. Asalkan senang nak menyiapkan kerja.

😅

Selepas setahun Iman balik, setahun jugak sebenarnya dah beli pes laksa Haji Manan ni, barulah kelmarin terrealisasi Laksa Sarawak ni. Padahal bukannya susah pun nak buat sebab dah ada pes. Aksesorinya pun setakat bihun, udang dan ayam tapi dia punya malas tu, hurmmm. 


Yang bagusnya semasa BDR ni, lepas waktu bekerja, dah tak perlu nak go head kereta. Nak hadap jem, nak berhenti kat traffic light. Masa BDR ni, tutup laptop jer, tiber dah ada kat dapur. Maklumlah, rumah sekangkang kera ni.. ke sana.. ke sini... pun tak terasa 😅


Aksesori Laksa Sarawak, semua bahan memang dah ada dalam peti sejuk. Tak perlu ke kedai. PKP kali ni belum pergi mana-mana lagi 😍 Tiada lagi meronggeng sebab mall tutup 😜 Tapi kalau mall buka pun memng tak nak keluar dah.


Sambal belacan Laksa Sarawak sepatutnya guna cili kering dan belacan aje, tapi Sk guna sambal belacan kelantan yang memang ada stok baru buat minggu lepas. Janji ada rasa belacan 😆


Senang jer masak bila guna pes ni, cuma masukkan pes dalam periuk bersama 4 cawan air dan 1 cawan santan serta 1 kiub pati ayam.  4 cawan air tu, Sk gunakan air rebusan udang dan ayam untuk aksesori laksa tu. 


Masa mula-mula jumpa Laksa Sarawak, Sk macam rasa, eh, betul ke LS, sebb dia guna bihun 😂. Masa tu, Sk post dalam fb.  Ramai rakan Sarawakian yang jawab, betul.. memang LS guna bihun. 


Mangkuk laksa Pak Inche. Pak Inche tak suka letak taugeh atau kubis, Sk dan Iman jer la suka. Kalau ikutkan kena celur dulu, tapi Sk lagi suka taugeh mentah, rangup gitu.

Iman dah request suruh buat lagi. Itu mahu tunggu tahun 2022 pulak

🤣🤣🤣



Post a Comment

6Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Puas makan LS dari dapur sendiri. Kalau saya jumpa semangkuk LS, memang kutip udangnya dulu lepas tu hirup kuahnya slurrrppp...slluuurrrpppp!

    ReplyDelete
  2. Sama pulak entri kita kak... hahaha.. psl laksa sarawak

    ReplyDelete
  3. Eh,kita buat LJ dia lagi up buat LS pulakkkk...Yang ni sy ngaku kalah...hehehe

    ReplyDelete
  4. wah dah ade pes senang la sket keje penyediaan dia kan.. ha tula ..keje dr rumah banyak cabaran..doc tak cukup betul tu, rasa geram je nk g opis

    ReplyDelete
  5. Pernah sekali makan laksa sarawak . Itu pun time CCL pergi sarawak . Sedap juga

    ReplyDelete
  6. Wow.. dah buat ek.. sy plak teringin.. Lama jugak tak merasa.. fuh!

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!