Assalamualaikum wbt
LEPAS ni mak-mak tak perlu lagi nak beli bungkusan maggi mee yang berlainan untuk selera anak-anak. Yang sorang nak maggi sup, yang sorang nak maggi goreng, kerana boleh olah kedua-duanya dari bungkusan yang sama. Puas hati betul dapat buat sendiri Maggi Mee Chilli Oil viral ni. Sebagai penggemar maggi mee, ianya lulus di tekak Sk.
Senang sangatlah nak buat Maggi Mee Chilli Oil ni, cuma tambah seminit sahaja dari masa memasak sebenar Semangkuk Maggi. Nak cepat, sebelah dapur didihkan air, sebelah dapur panaskan minyak. Tapi, Sk guna cerek elektrik. Old fashion school, kan, rumah orang lain dah pasang kowei.. ada aku kesahhh?
Maggi Mee Chilli Oil Cara Sk
A. Masukkan ke dalam mangkuk :
Sebiji bawang putih dicincang
1 tsp chilli flakes
1/2 bungkus rempah kari maggi dalam bungkusan maggi mee (jangan masuk semua nanti masin)
B. Didihkan air
Masukkan maggi mee dalam mangkuk yang sesuai untuk merendam maggi mee
C. Panaskan kuali, masukkan minyak masak secukupnya, biar minyak panas, kemudian goreng telur mata sehingga masak.
Angkat telur letak dalam piring kecil.
👉Minyak lebihan menggoreng telur tu, tuangkan dalam mangkuk A, kacau sebati. Masukkan ketika minyak masih panas ya.
👉Air yang telah mendidih, tuang dalam mangkuk yang ada maggi mee, lembutkan selama 2 minit, kemudian toskan.
👉Masukkan mee yang telah ditoskan ke dalam mangkuk A, kacau sebati sehingga keseluruhan rempah menyalut mee.
👉Hidangkan ke dalam pinggan bersama telur mata. Taburkan bawang goreng dan daun bawang jika ada.
Jenama mee segera pilihan Sk semestinya Maggi❤️
Nanti nak cubalah... nampak memang ramai cuba ni.. kita belum nak try, sebab biasa dah makan pedas kedaung hahahaha
ReplyDeletescreenshot screenshot resepi.. nk buattt. hahahahaa
ReplyDeleteBolehlah cuba try cari nanti
ReplyDeleteBoleh cuba buat minyak cili cara Puan SK.
ReplyDeleteSaya kat rumah ni anak² kalau nak makan Maggi, saya buat Maggi pedas..
ReplyDeleteammi sejenis suka maggi yg berkuah. bila makan yg kering gini rasa tak puas sungguh
ReplyDeleteYeay, dah terjebak buat jugak. Cara macam ni better lagi sebab kalau guna cara panaskan minyak dah tuang dalam bekas tu macam aroma bawang putih masih kuat lagi. Cara tumis macam ni kurang sikit rasa bawang putih. Telur goreng tu wajib ada, baru lengkap mi magginya :)
ReplyDeleteSana sini asyik nampak maggi mee chili oil. Kita belum try lagi.
ReplyDelete