MAGGI MEE CHILLI OIL VIRAL

Seri Kandi Tanah Jauhar
8

 Assalamualaikum wbt

LEPAS ni mak-mak tak perlu lagi nak beli bungkusan maggi mee yang berlainan untuk selera anak-anak. Yang sorang nak maggi sup, yang sorang nak maggi goreng, kerana boleh olah kedua-duanya dari bungkusan yang sama. Puas hati betul dapat buat sendiri Maggi Mee Chilli Oil viral ni. Sebagai penggemar maggi mee, ianya lulus di tekak Sk.


Senang sangatlah nak buat Maggi Mee Chilli Oil ni, cuma tambah seminit sahaja dari masa memasak sebenar Semangkuk Maggi.  Nak cepat, sebelah dapur didihkan air, sebelah dapur panaskan minyak. Tapi, Sk guna cerek elektrik. Old fashion school, kan, rumah orang lain dah pasang kowei.. ada aku kesahhh?


Maggi Mee Chilli Oil Cara Sk

A. Masukkan ke dalam mangkuk :
Sebiji bawang putih dicincang
1 tsp chilli flakes
1/2 bungkus rempah kari maggi dalam bungkusan maggi mee (jangan masuk semua nanti masin)

B. Didihkan air
Masukkan maggi mee dalam mangkuk yang sesuai untuk merendam maggi mee

C. Panaskan kuali, masukkan minyak masak secukupnya, biar minyak panas, kemudian goreng telur mata sehingga masak.
Angkat telur letak dalam piring kecil.

👉Minyak lebihan menggoreng telur tu, tuangkan dalam mangkuk A, kacau sebati. Masukkan ketika minyak masih panas ya.

👉Air yang telah mendidih, tuang dalam mangkuk yang ada maggi mee, lembutkan selama 2 minit, kemudian toskan.

👉Masukkan mee yang telah ditoskan ke dalam mangkuk A, kacau sebati sehingga keseluruhan rempah menyalut mee.

👉Hidangkan ke dalam pinggan bersama telur mata. Taburkan bawang goreng dan daun bawang jika ada. 

Jenama mee segera pilihan Sk semestinya Maggi❤️
Tags

Post a Comment

8Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Nanti nak cubalah... nampak memang ramai cuba ni.. kita belum nak try, sebab biasa dah makan pedas kedaung hahahaha

    ReplyDelete
  2. screenshot screenshot resepi.. nk buattt. hahahahaa

    ReplyDelete
  3. Boleh cuba buat minyak cili cara Puan SK.

    ReplyDelete
  4. Saya kat rumah ni anak² kalau nak makan Maggi, saya buat Maggi pedas..

    ReplyDelete
  5. ammi sejenis suka maggi yg berkuah. bila makan yg kering gini rasa tak puas sungguh

    ReplyDelete
  6. Yeay, dah terjebak buat jugak. Cara macam ni better lagi sebab kalau guna cara panaskan minyak dah tuang dalam bekas tu macam aroma bawang putih masih kuat lagi. Cara tumis macam ni kurang sikit rasa bawang putih. Telur goreng tu wajib ada, baru lengkap mi magginya :)

    ReplyDelete
  7. Sana sini asyik nampak maggi mee chili oil. Kita belum try lagi.

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!