Assalamualaikum...
ASAM Pedas Ikan Pari, lauk kami tiga beranak malam tadi. Bulat mata Sk macam tak percaya bila Pak Inche minta masakkan lauk asam pedas. Kalau tidak, asyik-asyik kari sambal, sambal kari, kan. Tapi,lagi kelakar, SK dah lupa keberadaan ikan pari tu, dalam peti ais. Kemungkinan besar ikan pari tu dibeli pertengahan Januari lepas, ada Sk ceritakan DI SINI.
Haaa.. tengah taip-taip ni, baru teringat cerita masa beli ikan pari. Syukur CPU dalam otak ni masih simpan memori penting ni. Ceritanya, Sk pilih ikan pari siap potong tu dua keping, lalu Sk serahkan pada kakak tomboi tu untuk dipochong-pochong dipotong-potong. Masa tu, ada seorang pelanggan lain sedang bayar dan ambil plastik berisi banyak jenis ikan. Ingat lagi plastik dia besar warna putih. Dah siap potong ikan Sk tu (yang potong orang lain), dorang pun pas la plastik ikan tu pada kak tom dan kak tom beri pada Sk. "Kenapa macam sikit?" Tanya Sk. Ikan tu dua keping besar, kan, tapi macam ada empat lima ketul jer dalam plastik tu. Kakak tu belek sekejap plastik ikan tu, kemudian dia kata, ikan dah potong-potong, jadi nampak sikit.
Sk masih kabur-kabur la kat situ, takkan nak tipu pulak, kan. Bukan baru-baru Sk beli ikan kat situ, dah bertahun. Rasa macam nak buka plastik kira berapa keping ikannya, cantumkan balik, hihi. Tengah-tengah keliru tu, tetiba pelanggan yang beli ikan banyak dalam plastik besar putih tu datang semula. Ikan tak cukup dia kata. Dahhhh.. dorang lupa masukkan, katanya. Nasib baiklah orang tu periksa semula sebelum masuk dalam boot kereta. Sk punya ikan, haaaaa.. ada tu, dia baru nak potong lagi sekeping. Hurmmmm... peliks! Dahlah ikan mahal sekarang, agak-agakla kan.. eh, sabar ajelah kita.
Siap dah Asam Pedasnya. Gembira sungguh Iman, lama emaknya tak masak asam pedas, kan, haha. Biasalah, nak cerita pasal satu lauk jer pun, intro meleret-leret. Penting tahu kisah di sebalik semua peristiwa ni. Jadi, nanti anak cucu bila baca, tahulah kisah sejarah atuknya yang rajin nau nau ke pasar, hihi. Selalu orang Johor, masak asam pedas letak daun kesom, tapi Sk jarang la ada stok kesom ni, nak petik kat laman, pokok pun tak ada, hahaha.. nak singgah kedai lagilah, kirim salam. Siapa yang nak tengok resepi, bolehlah intai-intai DI SINI tapi yang tu Sk masak Pari Burung. Jap.. ikan ke burung? Namanya Pari Burung, sebab ada muncung macam burung, katanya. Boleh terbang ke tak? Wallahu'alam.. terbang dalam air la kot, hihi.
Kalau masak asam pedas, kenalah dikawankan dengan telur dadar. Ni atas permintaan Iman la. Kalau Sk, tak ada telur pun tak apa. Kalau orang dulu-dulu, tambah telur tu supaya anak kenyang makan. Ialah, ikan selar ke, kembong ke, seekor biasanya dipotong-potong. Kadang tu, masa kami kecik dulu, ikan sardin pun belah empat. Nasiblah sardin dulu besar-besar. Jadi, tambahlah telur, biar cukup lauk. Teringat dulu sepupu Sk yang paling syaiton nakal, dia panggil ni telur masak besar. Hari-hari mak dia kena buat telur masak besar. Dia tak makan kuah ya, dia makan nasi dengan sos tomato dan telur masak besar. Tapi Alhamdulillah, besar aje badannya. Maklumlah keturunan kami memang ditakdirkan besar-besar begitu, hahaha.
Tips nak goreng telur dadar supaya besar dan kembang adalah dengan mencampurkan sedikit air. Panaskan kuali, letak minyak agak banyak, bila minyak dah panas, baru tuangkan telur yang telah dicampur bersama garam dan air. Air tu, jangalah sampai secawan pulak. Ada kawan Sk cerita, kakak iparnya yang berniaga nasi lemak, akan campur telur dengan air, kemudian pukul sampai kembang sebelum didadar. Jadi, dapatlah banyak telurnya. Kalau 100 peratus telur, memang susah nak balik modal tambah dengan penat nak bangun pagi masak nasi lemak. Tu zaman telur belum mahal ya. Sekarang ni, mungkin terpaksalah naikkan harga. Takkan nak letak air banyak-banyak pulak.
Laaa... itu ke cara rahsia telur dadar kat kedai tu?
ReplyDeleteorg itu kurang ikan, SK kurang ikan..apa motif? mulalah otak nak fikir macam2kan.
ReplyDeleteKad bank sekarang risau gak...kalau tak disekat. Sesedap rasa je nanti yg dpt tu gi "paywave" sna sini
Fuh asam pedas ikan pari..
ReplyDeleteWah..kalau Johorean yang masak asam pedas,haruslah sedap..warna pun dah tau kata sedap..Manusia bersifat baharu.Berubah dengan waktu..
ReplyDeleteAyat untuk PI yang dah suka asam pedas..hihihi
tip tu la jugak saya guna SK. bila dah pandai buat telur dadar, asik nak buat je pulak. teruja bila telur tu kembang,.
ReplyDeleteWalau pun lama tidur alam peti sejuk tapi ikan pari masih nampak cantik. Tengok tu melentik ekornya. Selalunya Mama Cella akan kata.... ikan sudah jadi fosil dalam peti sejuk hihihiii.
ReplyDeleteHarini jiran belakang open order barang pasar, takde plak pari potong, ikan lain ada...
ReplyDeleteKita baru siap masak asam pedas belimbing buluh hahahaha nantikan entri ku lalalalala
Kalau asam pedas memang lauk gandingan dia mesti telur dadar kan..baru la kena...
ReplyDeletejaman wak kecik2 dulu, ikan pari ni tak laku
ReplyDeleteSekarang harganya mahal ya ampun
Ada yang request kita masakkan je lah. Asalkan puas hati makan. Ikan mahal, mujurlah check kan. Kalau tidak, sia sia membayar ikan dapat sikit je. sabo je lah.
ReplyDeleteOhhh macam tu ke cara goreng telur dadar bagi kembang. Terima kasih share tipsnya kak. Berseleralah masing masing makana.