Assalamualaikum...
"AKAK cuba Nasi Rawon dia, kak," komen Huda, kawan sepejabat Pak Inche, dalam post Warung Boyan Sk, di instagram. Ah, kalau Huda yang rekomen, mesti sedap punya. Tekak Huda pun jenis cerewet jugak malah suami Huda pakar jugak dalam bidang masakan ditambah mereka kerap mengambil tempahan katering.
Kebetulan pulak, Fidah bertanya tentang Warung Boyan, betulkah dah tak dekat kubur cina? Haaa.. masa dekat kubur cina tu, ramai yang teringin nak pergi makan tapi takut, hihi. Tak ada siapa yang berani nak pergi termasuk Pak Inche. Padahal, dulu-dulu, lek lek jer makan cendol dan rojak tepi kubur cina di Melaka. Cuma di sana, kubur lama, tinggal batu-batu tanda aje, tak ada bunga, tak ada gambar, kubur milik siapa pun tak tahu. Oh, sekarang jangan cari lagi, sebab dah dipindahkan. Bukan kuburnya, tapi warung cendol dan rojak tu, hihi.
Eh, di Melaka juga, banyak kedai makan dalam kawasan perkuburan melayu lama tau. Tak silap SK, Sup Tengkera tu pun sebelah aje dengan kubur. Siap ada rumah lama yang masih berpenghuni di antara kubur tu. Eh, jap.. nak cerita pasal kubur atau Nasi Rawon ni? Hehehehe.
Sedapnyaa Kak... Kak tolong bawa saya pulaa Kak huhuhuhu...
ReplyDeletejadinya sedap la kan nasi rawon tu. teringin nak rasa sebab ala-ala sup daging.
ReplyDeleteKalau ke Indonesia, mesti nak kena teh botol.. Tapi sekarang, di sini pun ada jual.
ReplyDeleteskrg ni apa je makanan diraja yang kita tak makan..
ReplyDeletedulu katanya puding raja hanya utk raja2...tp sekarang kat online pun boleh order
Rasanya kita tinggalkan komen di sini kelmarin, tapi tak tinggal jejaknya pula.
ReplyDeletesimple je nasi rawon. Menu gini ayah Aien suka makan.
ReplyDeleteHidangan nasi rawon dengan kuah sup panas panas memang menyelerakan. Alamak, apalah rasa kawan akak makan tanpa sambal kan. Kita yang pempedas pulak tolong risau. Alang alang dah berjaya makan kat sini, rugi kalau tak cuba apa yang ada. Kang menyesal. Hehe...
ReplyDelete