Assalamualaikum...
JANJI dicapati ditetapi ditepati!
Disebabkan rasa bersalah semalam, Sk memasak Daging Masak Merah sebagai santapan malam ini. Iman kata, lamanya kita tak makan kat rumah. Pentipu betul, selalu jer makan kat rumah cuma makan tu lompat-lompatlah. Kadang pagi makan kat rumah, tengahari makan kat luar. Tukar-tukar selera gituh.. huhu.
Eh, tapi bukan setakat Daging Masak Merah saja tau, ada satu lagi masakan seafood yang Sk masak atas permintaan Iman. Masak daging tu pun dia jugak yang nak. Kiranya lauk malam ini semuanya permintaan dialah, lauk-pauk yang biasa jumpa kat kedai. Pak Inche siap cakap, kalau tahu tadi, tapau tomyum, hahaha.
Sebenarnya zaman bujang semasa tinggal dengan ibu lagi, Sk selalu jer masak daging merah ni, tapi sejak kahwin tetiba jadi tak pandai, asyik masak kari jer, hahahah. Sk juga baru tahu rahsia memasak daging merah sedap macam di kedai dengan memasukkan sos labu sebagai bahan masakan dan juga memberi warna merah pada daging. Dulu, Sk letak pewarna merah jer. Sk beli sos ni lama dah, masa Jalan-jalan memburu ayan di Kelantan PKPP yang lepas, ni baru nak cuba dan ternyata sedapppp sekali. Panjang pulak intro...soreiii 😜😜😜😜
First time tahu ada sos labu ye di malaysia ni. Ingatkan sos biasa biasa tu je yang ada huhuhu,
ReplyDeletesy pun ada kawan dok Kelantan bagitau, eh, kan Atiqah berjiran jer ngan Kelantan, hihi
DeleteOwh,yang kedai siam tu depa guna sos labu ye daging masak merah..baru tahu ni.Tq info.
ReplyDeleteyang saya tahu sos labuborang kelantan masak mihun pink...
nanti bolehlah try masak guna sos ni, sedap
Deleterajinnyer mak masak kat rumah tuuh.. 😅
ReplyDeletekan... kahhhhh
DeleteTak pernah cuba lagi daging merah ni.. Rasa labu ke kak?
ReplyDeletetak pulak rasa labu, sedaplah rasa daging masak merah kita, hehe
DeleteKak mana beli botol merah tu, kat sini tak namak pulak yang jual.. nanti nak kirim laaaa
ReplyDeletedekat shopee ada Lin, botol dia jernih tu, sosnya yg merah
Delete