NASI LEMAK TAK CUKUP KORUM

Seri Kandi Tanah Jauhar
9

 Assalamualaikum...

KALI kedua masak Nasi Lemak untuk tahun 2021. Dulu, hampir setiap minggu kena masak nasi lemak. Puncanya dulu, kan selalu JJCM, lepas tu kalau tak puas hati dengan nasi lemak yang dimakan semasa JJCM tu, maka haruslah balik rumah kena masak nasi lemak untuk mengubat hati. Nampak tak, masa JJCM pun nak cari nasi lemak jugak, hahaha.

Puncanya terjadi nasi lemak ni sebab Iman tersalah rendam defrost udang. Sk cuma cakap dengan dia rendam udang, tak cakap yang mana satu. Bila tengok udang tu, terus terasa sedapnya kalau buat nasi lemak terus, hihi. Oh, ya.. siapa masak nasi lemak letak halba kita geng!

Selalu malas nak kopek sebelum masak, kali ni kopek siap-siap, baru sedap makan sambil terus suap udang togel, hahaha. Tapi kan, masa nak masak tu baru sedar, stok cili dan bawang kisar dan tinggal sikit. Nampak pulak lebihan cili hidup masa Pak Inche buat Ikan Pari Bakar tu, Sk guna jer cili tu, memang lain la rasanya tak sama dengan rasa sambal tumis biasa tu, nasib masih sedap dan Pak Inche tak pulak komplen. Tapi... Iman tahu tau, sambal tumis bonda rasa pelik dia kata, tak macam selalu, hahaha.


Rendang ayam ada lagi tiga ketul. Kita panaskan. Memang ngam sangat la makan nasi dengan rendang ayam ni.


Ikan bilis goreng wajiblah ada bila masak nasi lemak. Ikan bilis tak ada rasa tak cukup korum, haha. Pun tak cukup korum sebenarnya sebab kacang tanah goreng dan timun pun tak beli.


Ini kalau tak ada, boleh jadi amukan. Telur lenggang aka telur dadar. Lenggang nipis-nipis dalam kuali, lepas tu potong segiempat. 

😍😍😍😍😍




Post a Comment

9Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Telur dadar tu yang paling susah nak buat. Asyik tebal je :)

    ReplyDelete
  2. rajin nya kak potong telur dadar kecil2...
    saya hidang je terus bulat2 angkat dari kuali hahaha

    ReplyDelete
  3. Tak cukup korum pun dah meriah tu SK. Paling best ada rendang ayam. Minta maaf, udang sila ketepi haha

    ReplyDelete
  4. Tak cukup pun, tetap meriah lauk sampingan nasik lemak tu... Nasi lemak special jadinya ni...

    ReplyDelete
  5. comel pulak telur dadar potong segiempat2 macam tu ekkk

    ReplyDelete
  6. me kalau , nasi lemak dgn ikan bilis goreng tu saja... dah cukup :)

    ReplyDelete
  7. Kalau dah meriah macam tu, tak perlu cukup syarat pun sedap dah

    ReplyDelete
  8. Kemainn pinggan dia, makan tak cukup korum pun boleh kenyang ni Kak hehehe

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!