Assalamualaikum...
MEMANG rancangan kami, selain dari JJCM, adalah singgah ke Pasar Parit Jawa dan pasar kecil di tepi tebing Sungai Pontian dalam perjalanan pulang ke JB (sebut Johor). Walaupun Sk bukan seorang yang sukakan pasar tapi rindu pulak rasanya selepas lama tak keluar daerah, hihi. Terbayang alangkah bahagianya kalau dapat telur ikan mayong, tak kisahlah sama ada di Parit Jawa atau Pontian.
Kecewa sikit bila tak ada telur mayong di Parit Jawa, harapannya adalah rezeki nanti di Pontian tapi orang kata, kalau dah bukan rezeki, dah sampai ke mulut pun boleh terjatuh. "Dah habis kak, baru orang beli tadi," jawab kakak tomboi yang peramah semasa SK bertanyakan telur ikan mayong.
Menyusuri pasar kecil yang memanjang di tebing sungai tu, kami disapa oleh seorang peniaga yang memujuk kami membeli ikan kurau siap potong selebar tapak tangan. Bukan sahaja lebar, tapi dipotong tebal-tebal hampir tiga inci. Menurutnya, isi ikan kurau segar sangat lembut dan sedap dimasak kari. Dengar masak kari terus kami minta dua potong, tapi dia bagi tiga potong, alasannya dia belanja. Belanja apo? Kena bayo RM30, kata belanja.. hahaha. Belanja harga, katanya. Betullah tu kot, sebab Sk pernah baca, seorang blogger fofular membayar RM36 untuk dua potong ikan kurau. Jadi, kami dapat tiga potong cuma bayar RM30, murah giler la.. besar giler tau ikannya.
Pertama kali Sk masak ikan kurau. Iman kata, selalu ikan kurau dibuat ikan masin. Sk pulak pelik, kenapa ikannya dipotong begitu tebal tapi isinya memang cukup segar dan cantik. Bila Sk google, ikan kurau mempunyai isi yang lembut, betullah kan kata peniaga tu. Jadi, logiknya, kalau isi lembut dan dipotong nipis, ia mungkin akan hancur ketika dimasak, jadi, kenalah potong tebal. Tengoklah saiznya dalam mangkuk tu, Sk belah dua tu, sebelum masukkan dalam kuali, hihi. Lepas beli kurau tu, Sk beli bendi 10 batang, tu yang terus masak ikannya semalam, sebab tak mahu bendi rosak. Kalau tak, mungkin bulan empat nanti baru dimasak ikannya, hihi.
laparnya tgk lauk2 hidangan semua ni
ReplyDeleteSekali tengok jer ikan tu dah tau dah memang fresh dan memang kena potong besar2 size macam u kalau tak isinya hancur masa masak
ReplyDeleteBelum pernah ketemu ikan kurau segar. Selalu ikan yg dah dijadikan ikan masin.
ReplyDeleteMana SK beli pinggan tu? Kenanlah haha...
SK.....kongsi la rahsia turun 10kg tu..patutlah iman pun dah slim.nak kurus jugakkkkkk
ReplyDeletememang nampak sedap
ReplyDelete
ReplyDeleteIONQQ menyediakan pelayanan terbaik dan bisa di percaya
ayo segera bergabung bersama kami
WA : +855 1537 3217
cara-bermain-bakarat
ReplyDeleteTrik dan Tips Main Sicbo Online – Sicbo On-line atau judi dadu online yaitu satu di antara permainan yang permulaannya datang dari kerajaan China
WA : 0812-2222-995
Telegram : 0812-2222-995