Assalamualaikum...
RENDANG.. adalah antara masakan yang menjadi kegemaran Sk. Masih ingat lagi, duluuuuu, seminggu sekali mesti ajak ibu makan nasi campur di sebuah restoran yang terletak di Taman Pelangi. Asal ke sana, Sk mesti ambil lauk rendang ayam. Kalau pergi mana-mana kedai yang ada rendang ayam, Sk tetap juga teringat rasa rendang ayam di Taman Pelangi tu. Lepas sambung belajar, lama jugak Sk tak lagi makan di sana. Sehinggalah baru Sk sedar, kedai tu dah berganti kedai lain.
Masa tu tak pandai lagilah nak masak rendang. Rasa macam susah sangat nak masak rendang. Malas sebenarnya, hahaha. Nak kena kupas bawang, gunting lada, kopek halia, lengkuas, hiris serai, buat kerisek, ah.. macam-macam lagilah. Lepas tu semua bahan tu nak dikisarlah pulak sampai halus. Ibu Sk kata, kalau tak halus nanti masa makan, rendang rasa bersabut, hihi.
Tu tak apa, nak merendang bukannya sekejap. Nak nak Pak Inche pulak suka rendang yang kering. Sk pulak suka rendang yang basah. Haha.. nampak tak perbezaannya kami, tapi dari perbezaan tulah datangnya keserasian, gituhhh.
Baru-baru ini, Sk diperkenalkan dengan Pes Rendang Segera Mak Ayie. Terus tak sabar nak mencuba. Bila tengok arahan pada label, kita cuma perlu tambah air dan santan jer tau. Santan pun takyah lah nak parut dan perah kelapa bagai, beli santan kotak jer sudah. Rumah Sk ni memang selalunya ada jer stok santan. Asal ke pasaraya mesti beli dua kotak sebab takut peristiwa nak masak nasi lemak tak ada santan berulang kembali, hahaha.
Nak cuba la nanti :)
ReplyDeleteskrg nak masak rendang pun dah senang kan...
ReplyDeletenak masak apa pun semua pes aje ;)
cuma malas n rajin je nk masuk dapur hahah
Semua dah mudah sekarang...tapi SA suka masak rendang follow step by step proses sendiri..kalau kat rumah seremban la banyak jer bahan. Kalau kat rumah sewa biasanya guna pes...
ReplyDeleteMacam terbau la rwndang tu SK.. Sekrang dah macam raya la.... Hihihi
ReplyDeleteMacam nak merendang jugak ah
Wow.. pes nama member sayaa.. x pernah dengor ekkk. niceee..leh mintak mak try...
ReplyDeleteHari AD ade cuba pes rendang keluaran barangdapurbasah..sedap! cukup segala rasa
ReplyDeletekali ni nak cuba yg ni la pula
Perbezaan itu la datang nya keserasian , wah wah..romantic :)
ReplyDeleteSamalah kita, suka makan rendang basah-basah siki. Nanti bolehlah cuba pes ni sbb belum pernah guna pes buat rendang.
ReplyDeletesaya pun peminat rendang kak!
ReplyDeleteNak try laa beli.. sekarang kalau guna segera hanya guna rendang bonda rozita tu jee..
ReplyDeletemain poker dengan banyak penghasilan
ReplyDeleteayo segera hubungi kami
WA : +855969190856
alhamdulillah, terima kasih review ikhlas bagi pihak kami
ReplyDelete