BUTTER CAKE & CHIFFON CAKE DARI PASTRY SWEETY

 Assalamualaikum...

CERITA minggu lepas, pelajar Kursus Pembuatan Pastri Tahap 3 yang menamakan kumpulan mereka, Pastry Sweety membuka tempahan Butter Cake dan Chiffon Cake. Sebagai penggemar kek, tentulah Sk antara yang menempah kedua-dua kek ini. 


Kek Mentega, tak pasti la saiznya mungkin 6". Cuma RM10 jer sebiji. Keknya lembab dan sangat sedap. Kalau dia buka tempahan tiap minggu, Sk sanggup tempah tau walaupun dia guna butter tipu-tipu.


Walaupun dia punya corak marble tu tak menjadi, tak berombak-ombak tapi puas hati dan tidak mengecewakan. Sk boleh makan berkeping-keping.


Chiffon Cake, RM10 sebiji. Dibakar terus dalam acuan chiffon kertas ni. Masa mereka tahap 2 dulu, kan pkp, belajar online, pengajarnya buat kelas malam-malam, kelas amali buat kek chiffon ni ha... ada pulak sedara datang, dihidangkan kek ni, sampai sedaranya tu puji-puji telefon seorang staf di kolej menceritakan tentang pengajar yang komited ni.


Sk tak pandai pulak la nak keluarkan kek ni dari acuan. Tak reti macam mana nak buka acuan kat tengah tu.


Kek lembab dan sedap. Sk jenis kalau makan kek mesti ada air kalau tak terbekik. Tapi yang ni boleh makan tanpa minum air.


Bancuh teh tiga dalam satu demi nak makan dengan kek sebab takut terbekik, heheh. Kadang, kalau kek agak kering kena celup dalam air macam makan biskut 😂. Tunggu jer ni kalau tempahan dibuka lagi kita terus masukkkkk.






Post a Comment

6 Comments

  1. Alamak...nape la tgok time- time minum petang ni...sedapnyaaaa....nakkkkk

    ReplyDelete
  2. saya pun suka kek kek biasa macam ni, kek marble, kek minyak, kek pandan, kek butter walaupun sebenarnya pakai planta

    ReplyDelete
  3. Kak Amie pun kalau makan kek terutamanya kek chiffon mesti ada airr untuk bantu tolak... kalau tak memang tercekik!

    ReplyDelete
  4. Suka jugak kek klasik butter ni. Kalau sedap, tak fikir rupa dia dah. Asalkan sedap keknya moist tak kering. Haruslah repeat order kalau sedap, kan.

    ReplyDelete
  5. Terbau-bau kek mentega tipu-tipu tu sampai sini...hihihi
    Eh,ingatkan loyang chiffon tu yang tin tu dapat sekali...rupanya loyang kertas daaaaa...hihihi

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih