Assalamualaikum...
MASAKAN pertama di tahun 2022 setelah lama dapur tak berasap. Taip tajuk Sup Tulang 1, sebab nak kira, tahun 2022 ni, berapa kali agaknya masak Sup Tulang 😆
Pak Inche dah cucikan tulang siap-siap dan cuma letak dalam chiller. Jadinya, Sk balik, bolehlah terus masak. Mula terkejut tengok, kenapa sikit sangat membeli. Rupanya, dia simpan separuh, beli seketul tulang bahagian rusuk.
Dia suruh tambah daging dalam sup tulang. Dagingnya pun dah siap potong juga.
Sk guna rempah sup bunjut jenama Adabi khas untuk tulang. Setiap kali beli barang dapur memang akan ambil rempah-rempah sup bunjut ni buat stok.
Iman pulak dah siap buat sambal kicap, sebab bapaknya mintak sambal kicap baru walaupun dalam peti sejuk dah ada stok sambal kicap. Bagus dua beranak ni boleh diharap, taklah maknya penat sengsorang.
Satu-satunya lauk untuk makan malam tadi. Sebab semua dah siap, senanglah kerja, terus masukkan tulang dan daging dalam periuk noxxa, campak halia seketul besar, bawang besar potong baji dan rempah sup bunjut. Kemudian set HP 60, tinggalkan jer dia buat kerja.
Dah siap, tambah garam, ajinomoto, masukkan bahagian bawah daun bawang dan daun sup, renihkan sekejap, siappp!!
Syukur.. Alhamdulillah 🌹
Ada Noxxa semua kerja jadi beres kan...pas tu goreng bawang merah atau bawang putih...leburkan sekali dalam sup...uiiii...sodapppp
ReplyDeleteIni tulang mahal ni....
ReplyDeleteMenghirup kuah sup panas dimusim saljiðŸ¤ni enak banget.
ReplyDeleteAzam 2022 juga saya nak guna Noxxa yang diperam sekian lama..hihihi