ASAM PEDAS AYAM LADA HITAM YANG SANGAT PEDAS

Seri Kandi Tanah Jauhar
7

 Assalamualaikum...

HARI Isnin, Pak Inche kata, panaskan jer lauk Siput Sedut Masak Lemak Cili Api tu. Hurmm.. tentu-tentulah Iman tak makan lauk tu, kan. Ahad tu, dah gorengkan udang, takkan nak goreng udang lagi. Ke.. nak goreng ayam pulak. Lepas tu, ting! Teringat, lebih baik ayam tu masak asam pedas, boleh buat bawa bekal hari selasa. Pun, tak jadi bawa bekal sebab Iman kan ada temujanji Booster Dose, hehehe.

Suku bahagian ayam yang Sk simpan, kononnya nak mengulang masak Nasi Ayam. Sebab ia aje ayam yang ada, Sk potong-potong dan masak asam pedas guna Pes Cili dan Bawang yang masih tinggal dua senduk dalam tipuware. Bila dah siap pesnya, memang masak pakai campak-campak ajelah. Iman seronoklah ada Asam Pedas Ayam, tapi sekali suap terus dia kata, pedasnyaaaaa. Ya, cili kering beli kat aeon tu memang dah pedas, Sk pulak pergi tambah lada hitam, berasaplahhhh, hahahaha. Yang Iman pulak letak kuah banyak-banyak. Resepi Sk salin dari POST INI dan tampal semula di sini ya.

Asam Pedas Ayam Lada Hitam

Setengah ekor ayam (potong kecil atau ikut citarasa)

2 batang serai diketuk

1" halia hiris 

1/2" lengkuas hiris

2 senduk Pes Cili kering yang dikisar bersama Bawang

Minyak untuk menumis

1 sudu asam jawa adabi + 1/2 cawan air (kacau rata)

Garam secukup rasa

Daun limau purut

2 sudu lada hitam ditumbuk kasar

1/2 sudu lada hitam biji

Cara-cara :

1. Panaskan minyak masak dalam periuk, tumis bahan kisar bersama serai, halia dan lengkuas.

2. Tumis bahan tersebut hingga pecah minyak, tambah air jika perlu dan tumis lagi hingga cantik tumisan, tambah air sedikit-sedikit secukupnya.

3. Masukkan ayam, masak ayam hingga empuk  dan lembut barulah masukkan air asam jawa, daun limau purut, lada hitam dan garam.

4. Renihkan sebentar dan bolehlah ditutup apinya.

Macam biasalah hari isnin, tak sah Pak Inche kalau tak singgah ke pasar malam. Pak Inche tapau lauk Kari Ayam. Ada satu ketul ayam dan beberapa ketul hati dan pedal ayam serta leher ayam. Isi ayamnya tak dimakan, cuma makan kuah jer. Isi ayam tu dia suruh simpan untuk makan malam esoknya (malam tadi).


Sebabnya dia lagi suka makan organ-organ ayam ni la.. nampak banyak, kan.. sebabnya Sk di rumah pun goreng dua ketul hati ayam, dua jantung dan dua pedal. Pak Inche beli lagi di pasar malam, yang di pasar malam ni, digoreng bersama bawang dan cili.


Ini yang Sk goreng, cuma perap dengan garam dan kunyit dan goreng garing.
Iman tanya malam tadi, "Bonda, sekor ayam kan cuma ada satu jer pedal dengan hati, dulu macam mana, bonda tak berebut ke (dengan adik beradik la kot maksud dia). 

"Oh, dulu kitorang mana makan ayam.. maksudnya, nenek kan tak makan ayam, jadi dekat rumah memang tak ada lauk ayam, kalau pergi kenduri baru dapat makan ayam."

"Oh, habis tu.. mana bonda belajar makan pedal ayam?" 

"Entah, tak ingat.. belajar makan dengan kawan-kawan la kot," Hahahaha.
Terus teringat dulu-dulu kalau ada kenduri kat kampung, nanti lepas dah siap siang-siang ayam tu, makcik-makcik akan asingkan bahagian organ dalaman ayam ni. Okay, sejujurnya organ dalaman tu, SK tak ingat sangat, yang Sk ingat, dalam besen ada baaaaaaanyak telur ayam yang tak ada kulit, macam bahagian kuning jer la gitu yang berwarna keoren-orenan. Punyalah kecurrrrr SK menengoknya. "Ni budak-budak tak boleh makan," kata makcik-makcik tu. Penipu!!!! Hahahaha.

Kalau ingat-ingat balik, rasanya zaman dah kerja la baru Sk pandai makan organ dalaman ayam ni. Yang ngajarnya, Along dengan Ucu laaa rasanya. Belajar makan ceker (kaki ayam) pun dengan mereka berdua. Satu lagi, ikan keli tu pun, Sk pertama kali makan masa umur 28 tahun tau. Yang ngajarnya KAWAN YANG NI HAAA.. Hari-hari tengok dia makan, rasa teringin pulak nak cuba, hahahaha. Lepas tu terus suka dan jadi hantu ikan keli terutama ikan keli masak lemak cili api. Haishhhh.. terkecur la pulakkkk, hahahahaha.





Post a Comment

7Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Seronoknya baca pengalam SK pasal ayam. Telur yang tak berkulit tu kami panggil telur muda. Memang sakit hatilah zaman dulu kita tak dibenarkan makan organ-organ dalam ayam tu.... Rupanya sedap!

    ReplyDelete
  2. Penangan SK dok cerita beli siput sedut kat Pontian..Adah dah 2x minta beli lauk siput..kimia berjangkit ke anak🤣
    Jangan dia baca asam pedas ninpulak sudahhhh

    ReplyDelete
  3. Teringat dulu kalau kenduri suka makan kacang panjang goreng + hati pedal ayam...
    Sampai la suka makan hati ayam hehe...

    ReplyDelete
  4. Uncle nak cuba buat lah...

    (eceh... macam lah uncle ni pandai masak... hehe)

    ReplyDelete
  5. Semalam singgah entry siapa ntah ada asam pedas ayam..hari ni masuk sini pun asam pedas ayam gak..sedapnyaaa

    ReplyDelete
  6. Pekat memikat asam pedas tu kak SK. Belum pernah lagi merasa asam pedas dengan blackpepper. 2 level pedas bergabung :)

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!