Assalamualaikum...
LEBIH seminggu berlalu, baru teringat bahagian kulit jerami cempedak yang berendam air garam terperam dalam botol bawah meja. Itupun sebab buka notification di fb, ada komen masuk di posting minggu lepas tentang proses membuat mandai. Ada yang tanya, dah digoreng ke, mandainya?Dah siap goreng untuk makan malam. Ibu kata, goreng macam kita goreng ikan kering jer, tapi Sk masukkan juga bawang serta cili padi. Memang rasa dia sama macam ikan kering cuma agak liat atau chewy gitu. Kalau nak rangup, lain kali boleh hiris lebih nipis dan goreng garing-garing. Sedapppp tau makan begitu saja dengan nasi.
First time dengar mandai ni. Cambest digoreng dengan bawang dan cili. itulah kan, kalau sorang je makan lambat nak habiskan. okay jugaklah boleh simpan lama.
ReplyDeleteSaya pun suka yang versi garing.Perah dulu airnya hingga kering & siatkan nipis-nipis,baru goreng..syok
ReplyDeletePernah tengok orang update kat blog cuma x pernah makan...rasa nak mencuba tapi mana plak nak cari kan
ReplyDeleteKulit cempedak banyak biasanya buang aje
ReplyDeletetak pernah buat mandai
Sedapnya mandai. Saya biasanya memandai jew masak mandai dengan tempe, tambah ikan bilis dan kacang panjang. Bubuh cili padi juga. Pandaikan memandai hihhiii.
ReplyDeleteMacam menarik mandai tu .. Baru kutahu...
ReplyDelete