LEMPENG DAUN BAWANG DAN SAMBAL SARDIN

Seri Kandi Tanah Jauhar
8

Assalamualaikum...


MELELEH ayaq mata liur tengok kejadian Lempeng Daun Ketumbar dan Sambal Sardin Kak Amie di Lahad Datu sana, lalu kita pun mentiru. Kak Amie kata, asalnya nak buat Lempeng Daun Bawang tapi daun ketumbar saja yang ada kerana daun bawang sudah kelayuan. Jangan jealous Kak Amie, kita ada daun bawang 😜


Memang rupanya tak setanding rupa lempeng Kak Amie tapi iras-iras tu tetap ada 😜. Sk bancuh dua cawan kecil tepung gandum dan tiga cawan yang sama air, garam dan sebiji telur. Sementara tunggu tepung kembang seperti tips Ummi Cella, masuk dulu program GM Budaya Al-Quran. Hari ini BQ bermula awal dari biasa.


Gigih menumis cili demi semangkuk Sambal Sardin. Sk guna sardin jenama tesco, bubuh sebiji bawang besar potong separa bulat dan campak sekali cili padi yang dihiris memanjang. Ini pertama kali cuba sardin tesco, boleh tahan jugaklah rasanya cuma ikan sardinnya mengerekot tak macam sardin jenama lain biasa Sk masak. Jadinya, bila dimasak dan sudah lembut, ikannya terpatah dua.


Tak sia-sia tiru idea Kak Amie. Puaslah mengadap lempeng sekeping demi sekeping. Untuk Iman, Sk panaskan maggi goreng yang order dari Bismi Curry House malam tadi sebab Iman tak makan sardin. Sedikit sebanyak ada jugak yang mengikut selera bapaknya, sardin tak makan, tempe tak makan.. hurmmm...mengadaaa 🤣

Burppp.. Alhamdulillah 😍






Post a Comment

8Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. hahha tadi makan pureee n sambal sardin gak uyum yg masak tp x smpt nak snap proper gmbr hahha..

    ReplyDelete
  2. Wah! Cantik bah lempengnya tu SK. Ayu-ayu gitu. Berselera kak Amie tengok. Rasa macam nak buat lagi... tapi segala dedaunan dah yillek hehehehee.

    ReplyDelete
  3. Weiiii ...saya baru berangan nak buat...hang dh buat dulu no....hang potong tang kona ye SK..🤣🤣🤣

    ReplyDelete
  4. Aroma daun bawang tu yang terangkat..

    ReplyDelete
  5. Bestnyaaaa. kami pun nak meniru jugak lah haha

    ReplyDelete
  6. sedaptu lempeng daun bawang..akk klu x de daun bawang buh jgk daun sup..ha ha kdg daun ketumbar..ikut suka jiwa ..hihi sadin tesco x pernh cuba lagi..klu sedap boleh cari ni..biasa botan je

    ReplyDelete
  7. Ya allah...kenapa la daku diduga sebegina rupa tgok entry ni....

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!