KARI AYAM MAMBANG RAJIN

Seri Kandi Tanah Jauhar
12

Assalamualaikum...

AKHIRNYA mambang rajin kembali 😜


Dah rendam ayam awal, kononnya lepas BDR boleh terus masak tapi mood tak mari. Pukul 4 gagahkan jugaklah ke dapur. Haaa.. bila datang dia punya rajin tu, bawang pun tumbuk guna lesung batu, ko 😆 


Teringat pulak halia dah habis, takkan tak jadi masak pulak kan. Panaskan minyak, campakkan kulit kayu manis dan bunga lawang. Kemudian masukkan serai, ketuk dulu.


Masukkan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk. Bagusnya kalau tumbuk bawang ni, air bawang tu keluar, lagi sedap. Tumis sehingga hampir garing.


Masukkan juga bunga cengkih dan buah pelaga. Yang ni jangan masuk awal sangat nanti hangus.


Masukkan juga setangkai daun kari, tumis lagi.


Masukkan 4 sudu rempah kari daging, 1 sudu serbuk cili dan 1 sudu kecil serbuk kunyit. Kacau, masuk air sikit, kacau lagi, masuk air lagi, sikit sikit lama-lama jadi bukit.


Ulang beberapa kali, tiap kali pecah minyak tambah air sikit, sampailah dah cantik macam ni, masukkan ayam.


Gaul ayam tu sampai bersalut semuanya dengan rempah kari. Kemudian tutup periuk. Eh, kalau nak letak kentang, masukkan sekali. 


Masak sehingga ayam kecut, lepas tu barulah masukkan asam keping dan kiub pati ayam (jika suka). Tambahlah garam secukup rasa. Kalau ada tomato boleh masukkan. Sk tak ada stok tomato.


Siap dah kari ayam kita! Whatsapp Pak Inche beritahu, Sk dah masak kari ayam tapi malas nak buat sambal belacan.


Pak Inche beli sambal belacan. Macam ni kena RM4 😆😆😆 Nasiblah.. cili mahal kan sekarang. Tu kalau jual belacan kena ada lesen, lagi mahal 😆


PI beli sayur kubis goreng jugak.


Ayam goreng wajib nanti jadi amukan.


Ulam bunga supaya awet muda

😜😜😜





















Tags

Post a Comment

12Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. fuuhhh sedapnya! sllu2 la mambang rajin tu dtg..
    nt blh mkn sedap2.. kihkih

    ReplyDelete
  2. wowwww lepas ni nak cuba laaa guna cara tumbuk bawang pulak.. selalu blend je 🤣🤣🤣

    ReplyDelete
  3. perghhhhhh kari ayam in da house!

    ReplyDelete
  4. Sedapnya! Kalau saya mesti bancuh dulu remoh kari tu, jadikan pes. Baru tau boleh masukkan gitu je terus rupanya

    ReplyDelete
  5. Mahalnya sambal belacan.
    Nasib baik wak tak makan sambal belacan

    ReplyDelete
  6. Uiiii...Patutlah PI sayang😍
    Pandai masak kari la..Kalah anak mami Tanjung aih...Segak pecah minykkk hellllok kari hang SK oi

    ReplyDelete
  7. Kalau cicah dgn roti pun sedap kari ayam ni...

    ReplyDelete
  8. Masak apa pun kalau ramuan ditumbuk memang lagi ummpah..lagi kalau tumbuk mambang marah meresap dalam badan,,mahu cepat je halusnya..hehehehe. Sedap ni makan roti cicah kari..aaduhh.

    ReplyDelete
  9. Masak kari dari awal hingga akhir memang menggoda selera. Dari tumis bawang sampai tutup api dapur, aromanya ....aduuusss! Tu pasal orang kata masakan kari sentiasa membangkitkan selera.

    ReplyDelete
  10. Fuh.. Kari ayam, makan sekali dengan sambal belacan, memang ngam..

    ReplyDelete
  11. Tudiaaa bila mambang rajin dah muncul. Sedap terus jadi kari ayamnya. Kelakar pulak bila ada lesen jadi mahal sambal belacannya. Ada betul jugak tu. Uishh ulam bunga, ulam kayangan ni.

    ReplyDelete
  12. Ulam bunga tu supaya cantik tu fakta ke auta..hehehe...welll cantik kejadian kari ayamnya...SA nak masak kari ayam la weekend ni

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!