Assalamualaikum...
MASAK Sambal Sotong ni hari Khamis beberapa minggu lepas. Boleh dikatakan masakan sambal ni antara masakan yang Sk paling mahir memasaknya. Apa ketidaknya, kalau dah dalam seminggu dua tiga kali ulang masak sambal, kan. Sejak pkp 3.0 ni pulak, asyik mengisar cili aje kerjanya. Sekejapan dah habis.
Tak susah mana masak sambal sebab cili dan bawang dah siap kisar. Sambil tumis cili, sambil siang sotong. Tumis cili dn bawang hingga pecah minyak dan setiap kali ia pecah minyak, masukkan air sedikit-sedikit. Kalau masak sambal sotong, sotongnya goreng sekejap dalam sedikit minyak untuk mengeluarkan air sotong supaya sambal kita tak menjadi gulai. Selalu dengar peribahasa 'nasi sudah menjadi bubur'.. jangan nanti ada peribahasa 'sambal sudah menjadi gulai'
😆
sambal mmg sedap di makan!
ReplyDeleteMasuk dapur Kak Amie tadi, dijamu asam pedas sotong.
ReplyDeleteMasuk dapur SK pula dijamu sambal sotong.
Kenyang makan sotong malam merdeka ni :D
Hahahaa.... menyotong sempena sambutan kemerdekaan.
DeleteDapat cicah dengan roti canai pun sedap ni..
ReplyDeleteKak Amie semalam menyotong juga. Kalau Sk buat entri sambal sotong beberapa minggu lepas punya, Kak Amie masak sotong yang entah berapa lama duduk dalam freezer.
ReplyDeleteDapat peribahasa baru lagi hari ni
ReplyDeleteSedapnya . CCL suka guna sotong kering buat sambal
ReplyDeleteAll time fav ni...sedap...kalau dapat buat kering2 pun sedap..tapi x pandai sanagt...
ReplyDelete