Assalamualaikum...
PAGI ni rasa sengal di belakang tengkuk. Agaknya salah bantal, tapi memang pakai bantal sendiri 😂. Selalu, kalau salah bantal ni, sakit nak toleh kiri atau kanan tapi ni sakitnya di bahagian tengah. Petua orang dulu, tepuk dengan bantal yang dijemur tengah panas dahulu, tapi jangankan panas, matahari pun masih malu-malu sayang pagi ini 😍
Teringat lebihan Kari Kepala Ikan kelmarin, alangkah sedapnya jika dikawankan dengan lempeng. Padahal, pagi-pagi dah sarapan seketul croissant dengan slice cheese dan secawan kopi o panas. Jadi, melempenglah kita sambil berehat bekerja dari rumah. Nak cepat siap, kita melempeng dua kuali terus, baru pantassss!
Bahan lempeng, cuma tepung gandum, telur, garam dan air, dibancuh cair tapi tidak terlalu cair. Sk masukkan 7 sudu besar tepung gandum, 1 biji telur, garam dan bancuh dengan lebih kurang segelas air. Kacau guna handwhisk jer sebab malas nak cuci jug blender.
Dah hampir siap melempeng, baru panaskan lebihan kari kepala ikan. Kalau dah tinggal kepala macam ni, memang tak laku dah. Baik Iman, baik Pak Inche, dah tak ada siapa yang minat. Takkan nak buang, suka tak suka, mak mak la juga yang jadi tong sampahnya.. tak gitu???
Ooooo begitu petuanya ye kalau salah bantal. Bolehlah ambil tips ini.
ReplyDeleteAduhai... lempeng cecah kari kepala ikan! Pergghhhh!
Ohh macam tu petuanya. Boleh cuba. Memang salah bantal tu. hihi..sedapnya lempen cicah kuah kari. Siapa lagi yang kena habiskan kalau bukan mak :p
ReplyDeleteSuami akak suka buat lempeng letak kelapa muda yg diparut..ataupun letak pisang lenyek..
ReplyDeleteSedapnya lempeng cayaq ..kepala ikan kalau dapat tang mata dia feel oooo
ReplyDeleteBaik belah PC atau keluarga suami, kepala ikan jadi rebutan. Tak kisah masak apa.
ReplyDeleteMak mak jadi tong sampahhh.. Hahahaha.. Sedapnya melempengggg.. Lama x pekena lempeng
ReplyDelete