Assalamualaikum...
SALAH satu tujuan ke Pontian hari tu, selain memancing membeli ikan, kami rindu sangat nak makan udang Pontian. Tapi, kebanyakan udang yang dijual macam tak berapa segar. Tak menggiurkan. Tak mengancam. Tapi, sebab nak sangat makan dan tak nak datang sia-sia, Sk pilih jugaklah beberapa ekor, buat lepas gian ðŸ¤
Pak Inche kata, wajib letak petai sebab dah lama tak makan Sambal Udang ada petai. Jadi, balik kerja tadi, singgah pasaraya Hosey, beli petai. Sebungkus tu, Sk masukkan semuanya. Malas nak simpan-simpan. Nanti sekali suap, terus masuk dua biji petai sekali. Harummmm baunya
😜😜😜
Petai asal Indonesia ya mbak. 1 peket RM8 bila digenapkan. Orang yang M besar macam Sk ni, memang tak beli petai papan. Dia punya malesss tu, masuk terus sebiji-sebiji. Ada orang takut ada ulat dalam petai tapi bagi Sk pulak, kalau tak nampak tak apa 😆😆😆 bukan najis pun. Lagipun ulat petai comel apa ðŸ¤
Dah tutup api. Sejak berehat bekerja dari rumah ni, boleh masak awal sikit. Kalau dulu, berkejar dengan maghrib, sekarang boleh leha-leha.. orang sekarang punya istilah la. Mana datang leha pun tak tahulah. Teringat pulak kursus bahasa yang Sk hadiri secara dalam talian baru-baru ni. Menurut penceramah yang merupakan seorang guru, dia pelik mana datang perkataan kaling-kaling, yang tak wujud dalam kamus dewan bahasa dan pustaka. Kalau perkataan, 'calang-calang' tu memang ada. Jauh beno bunyinya kaling-kaling dengan calang-calang.. hahahaha.. hahahaha.
Sabar ajelahhhh
😂
wahh sambal udang petai tu memey marbeles., tapi tulah kalo terkentut mmg semerbak baunya., khannnns ;p
ReplyDeleteWow petai import hihi...
ReplyDeleteOrang sekarang pandai cipta macam-macam istilah :)
Amboii gemuk2nya udang.. mesti manis isinya..
ReplyDeleteAllahu... tengahari tadi dah kopek isi petai. Nak masak sambal udang dengan petai. Akhirnya udang ke mana, petai jadi ulam saja!
ReplyDeleteSA ada beli udang harimau besar2 terus rasa nak buat sambal udang petai...nak suruh pak zain cari petai la...SA x makan petai tp nak bau dia je
ReplyDeletesedapnya sambal udang petai.
ReplyDeletemurah petai tu, sini sepaket rm16-17..
Bukan kaleng kaleng punya sambal udang petai
ReplyDeleteNasib baik wak tak makan petai
Kita pun dah lama tak beli petai..Rindu pula nampak petai SK ni...Ulat dalam buah tak apa kan...ðŸ¤
ReplyDeleteLeha-leha tu istilah dialek Perak. Saya anak Perak.Biasa dengar org tua-tua yg sebut. Tak tau pulak org skrg pakai.
ReplyDelete