Assalamualaikum...
KETAM.. antara makanan yang menjadi favourite Pak Inche tapi fobia bagi Sk. Sk sangat takut makan ketam. Bukan takut apa, takut cedera. Seingat Sk, masa kecik-kecik dulu, Sk cuma makan badan ketam aje. Kaki-kaki malah isi pada sepitnya tu memang Sk tak akan makan. Paling banyak, Sk cuma makan sebelah ketam aje. Memang tak minat makan ketam sebab rasa macam susah. Lagipun rasanya abah ke, ibu ke.. memang jarang la beli ketam. Mungkin dulu harganya mahal kot, tak tahulah kategori mahal dulu tu, berapa ringgit agaknya. Sekarang pun ketam bunga (laut) boleh cecah harga RM40 sekilo.
Jadi, kalau dah suka ketam tu, memang asyik nak makan aje la. Dah lama tak ke Kong Kong, sejak PKP diperketatkan dengan jarak 10 km, Jun lepas, hampir empat bulan jugaklah rasanya tak ke Kong Kong. Iye ke ek? Jap, semak balik di old post ðŸ¤ðŸ¤ðŸ¤
Okey, kali terakhir ke Kong Kong akhir bulan Mei sebelum PKP 3.0 diperketatkan. Masa tu, harga sekilo ketam nipah, RM55. Kali ni pergi, sekilo RM70, tapi bukan beli di tempat yang sama, sebab kedai sebelum ni tu, tak ada ketam katanya. Disebabkan datang jauh-jauh, beli jugaklah. Nak sedapkan hati, fikir kat NSK, ketam nipah hidup pun dah RM89+ sekilo. Kalau nak murah banyak, beli ketam tidur, RM29 sekilo.. tapi... (itu nanti Sk cerita lain la). Lepas beli ketam ni, kami jalan ke atas sikit, ada satu gerai ni, tetiba ada pulak jual ketam nipah. Dulu dia tak jual ketam, ni ada pulak jual dan murah RM5 dari harga kami beli tu. Anggap jerlah rezeki kami ditakdirkan begitu 😂 Tujuan bagitahu harga tu bukan untuk menunjuk ya, tapi untuk rekod 😅
SK mengetam pulak ya.
ReplyDeleteZaman saya bujang dulu, ada kawan rajin ajak pergi pasar beli ketam. Saya haian, yang nak makan berdua tapi dia beli sampai 5 kg. Balik rumah dia rebus saja. Lepas tu ajak kita meratah cecah sos lada kicap. Sekarang kawan tu dah kembali kepada-Nya. Eh.... cerita itu pulak di sini.
Ketam ni sedap diratah kan..mkn takleh gopoh gapah...
ReplyDeletenampak menyelerakan juga ,
ReplyDeleteKetam ni lebih banyak kulit daripada isi
ReplyDeleteDah le mahal
Hihihi...saya pun setiap kali nampak ketam nipah akan teringat SK disepit ketam..ðŸ¤
ReplyDeleteSA selalu beli ketam bunga..ketam nipah kat Seremban ni mahal nak mati....
ReplyDeleteKetam dari dulu sampai sekarang harganya mahal. Boleh makan sesekali kalau teringin je. Makan dia memang leceh, biasa ratah je lah. nak makan dengan nasi tak feel sangat. Tak pernah lagi makan ketam nipah. Jenis ketam biasa dan sepit biru ke ape entah, itu pernah lah. sedap gak masak blackpepper. mencabar kalau nak siang ketam hidup.
ReplyDelete