Assalamualaikum...
MALAM semalam, Sk tidak memasak. Pak Inche ke Stadium Pasir Gudang dan bercadang untuk menapau sahaja makanan dalam perjalanan pulang. Adalah tu dalam kepalanya. Tapi agaknya, penat punya pasal, buntu nak beli apa, dia telefon tanya nak makan apo? Dia nak ke kedai tomyam jer, katanya. Iman minta, Nasi Daging Merah. Sk pulak jawab, beli apa pun boleh, tak cerewet. Betul punya buntu agaknya, PI beli tiga bungkus Nasi Daging Merah 😅 dari Restoran Senoko.
Ramai yang tanya, bila Sk post gambar NDM bersama bunga-bunga. Ada yang tanya, memang beli NDM tu bersama bunga ke? Apa rasa bunga tu? Yang kelakar, masa Sk nak tangkap gambar ni, kamera kesan gambar ini sebagai ' bouquet' bukannya 'food'.
Bunga tu ialah edible flowers atau bunga yang boleh dimakan. Dia datang dalam satu pek yang bercampur pelbagai jenis bunga. Rasanya taklah sesedap rupanya. Kalau ulam tu, rasa sayur kan, tapi yang ni rasa bunga. Rasa tajam, pedas, pahit sikit, macam herba sikit, rasa seakan minyak urut pun ado. Sk pun tak sanggup nak makan begitu saja. Gaul dengan lauk-lauk baru boleh kunyah dan telan.
Makan bunga di Malaysia ni masih tak ramai yang amalkan. Biasanya kalau orang melayu makan ulam, jadi makan bunga ni masih terlalu baru. Biasanya dijadikan hiasan pada makanan atau salad jer dan agak sukar didapati di kebanyakan pasaraya. Yang ini Sk beli di BIG Grocer. Mungkin kalau dah jadi trend nanti baru senang jumpa. Kalau google pun, tak banyak blog di Malaysia yang tulis tentang edible flower.
Sumber |
Sk kongsikan Jenis dan Khasiat dari lima jenis Edible Flowers
1. Bunga Chrysanthemum
Bunga yang memiliki nama latin chrysanthemum coronarium ini termasuk di dalam jenis edible flowers. Biasanya berwarna merah, putih, ungu, kuning dan oren. Memiliki rasa sedikit pahit. Ia biasa disajikan dalam salad, kuih dan selalunya dijadikan minuman teh.
Ia memiliki kandungan glikosida, adenine, asid amino dan kaya mineral. Selain itu, setiap warna pada bunga juga mengandungi vitamin, seperti vitamin B dan C. Ia juga mengandungi B-karoten yang merupakan bahagian dari vitamin A.
Ia membantu kesihatan jantung, melindungi jangkitan dari bakteria, meningkatkan fungsi otak, menyihatkan mata dan telinga, membantu menyeimbangkan kadar kolesterol, meringankan sakit kepala dan detoksifikasi racun di dalam hati.
2. Marigold
Nama lain dari bunga ini adalah calendula officinalis. Biasanya, bunga marigold atau calendula ini banyak ditemui pada campuran salad.
Bunga marigold atau calendula memiliki rasa sedikit pedas, sedikit pahit dan agak tajam. Ia memiliki sifat anti-inflamasi, anti-mikroba, dan boleh mencegah keradangan pada kulit seperti kurap atau kutu air.. Bunga berwarna kuning keorenan ini memiliki khasiat seperti membantu mengubati luka pada perut dan usus, mencegah kejang otot, mengurangi demam, dan masalah senggugut.
3. Nasturtium
Nasturtium atau juga dikenal dengan nama tropaeolum majus ini termasuk dalam salah satu jenis bunga yang paling sering dimakan. Biasanya, bunga nasturtium dijadikan sebagai hiasan piring hingga tambahan untuk salad, sandwich, dan makanan pembuka selera.
Ia memiliki kandungan vitamin C dan pigmen organik. Selain itu, bunga nasturtium juga memiliki banyak nutrisi yang berkhasiat untuk mengurangkan gangguan mata, diabetes, penyakit jantung dan kanser.
4. Pansy
Pansy atau yang memiliki nama lain viola x wittrickiana. Bunga ini menghasilkan sensasi dingin seperti daun mint dan sedikit rasa seakan rumput. Bunga pansy biasanya dijadikan sebagai hiasan, campuran salad buah dan makanan pencuci mulut lainnya.
Iamemiliki sifat anti-bakteria, menjauhkan masalah kulit, antioksidan, dan memiliki senyawa bioaktif seperti beta sitosterol, stigmasterol dan lupeol yang berkhasiat sebagai agen anti HIV, membantu menurunkan tekanan darah, dan mengubati gangguan saraf.
5. Viola
Bunga yang menarik sekali kerana menampilkan warna pastel yang indah. Bunga viola memiliki rasa manis. Oleh sebab itu, bunga ini kerap dijadikan sebagai pendamping yang sempurna untuk segala jenis makanan seperti salad.
Bunga viola memiliki sifat anti-hipertensi, mengandung bahan kimia alami asparagine, kolin, dan polin. Bunga kecil-kecil ini berkhasiat untuk membantu menurunkan tekanan darah tinggi hingga sebagai agen anti HIV kerana juga mengandungi senyawa bioaktif.
Semua gambar sumber dari google image
Teringin juga hendak makan bunga ini.
ReplyDeleteBunga kekwa itu selalu buat air sahaja. Itu saya yakin hendak cuba dahulu.
Terasa nak mencuba juga sebenarnya.
ReplyDeletekita suka chrysanthemum je kak.. yg lelain tu cam pelik lak rasa nya hehehe
ReplyDeleteUnik dan rare. Menarik pulak makan bunga-bungaan. Selama ni dengar mandi bunga je. Baru tahu bunga pun boleh makan. Bunga pun cantik cantik rasa sayang pulak nak makan.
ReplyDeleteWak makan bunga kobis aje.
ReplyDeleteMenarik bunga2 tu macam bunga rampai...
ReplyDeleteTeringat dulu- dulu masa sekolah,bunga raya pun kami petik makan..
hihihi
Kalau ada bunga-bunga tu di LD memang kita nak makan, bukan try makan tapi makan terus....hehehee.
ReplyDeleteDapat info baru . Rupanya banyal juga bunga yg boleh di makan . Setahu ccl bunga kekwa dan bunga telang sahaja yang direndam jadikan minuman
ReplyDeleteSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570