MAKAN EDIBLE FLOWERS UNTUK KESIHATAN BUKAN KECANTIKAN

Assalamualaikum...


MALAM semalam, Sk tidak memasak. Pak Inche ke Stadium Pasir Gudang dan bercadang untuk menapau sahaja makanan dalam perjalanan pulang. Adalah tu dalam kepalanya. Tapi agaknya, penat punya pasal, buntu nak beli apa, dia telefon tanya nak makan apo? Dia nak ke kedai tomyam jer, katanya. Iman minta, Nasi Daging Merah. Sk pulak jawab, beli apa pun boleh, tak cerewet. Betul punya buntu agaknya, PI beli tiga bungkus Nasi Daging Merah 😅 dari Restoran Senoko.

Ramai yang tanya, bila Sk post gambar NDM bersama bunga-bunga. Ada yang tanya, memang beli NDM tu bersama bunga ke? Apa rasa bunga tu? Yang kelakar, masa Sk nak tangkap gambar ni, kamera kesan gambar ini sebagai ' bouquet' bukannya 'food'. 


Bunga tu ialah edible flowers atau bunga yang boleh dimakan. Dia datang dalam satu pek yang bercampur pelbagai jenis bunga. Rasanya taklah sesedap rupanya. Kalau ulam tu, rasa sayur kan, tapi yang ni rasa bunga. Rasa tajam, pedas, pahit sikit, macam herba sikit, rasa seakan minyak urut pun ado. Sk pun tak sanggup nak makan begitu saja. Gaul dengan lauk-lauk baru boleh kunyah dan telan. 

Makan bunga di Malaysia ni masih tak ramai yang amalkan. Biasanya kalau orang melayu makan ulam, jadi makan bunga ni masih terlalu baru. Biasanya dijadikan hiasan pada makanan atau salad jer dan agak sukar didapati di kebanyakan pasaraya. Yang ini Sk beli di BIG Grocer. Mungkin kalau dah jadi trend nanti baru senang jumpa. Kalau google pun, tak banyak blog di Malaysia yang tulis tentang edible flower.

Sumber

Sk kongsikan Jenis dan Khasiat dari lima jenis Edible Flowers

1. Bunga Chrysanthemum

Bunga yang memiliki nama latin chrysanthemum coronarium ini termasuk di dalam jenis edible flowers. Biasanya berwarna merah, putih, ungu, kuning dan oren. Memiliki rasa sedikit pahit. Ia biasa disajikan dalam salad, kuih dan selalunya dijadikan minuman teh.
 
Ia memiliki kandungan glikosida, adenine, asid amino dan kaya mineral. Selain itu, setiap warna pada bunga juga mengandungi vitamin, seperti vitamin B dan C. Ia juga mengandungi B-karoten yang merupakan bahagian dari vitamin A.
 
Ia membantu kesihatan jantung, melindungi jangkitan dari bakteria, meningkatkan fungsi otak, menyihatkan mata dan telinga, membantu menyeimbangkan kadar kolesterol, meringankan sakit kepala dan detoksifikasi racun di dalam hati.


2. Marigold


Nama lain dari bunga ini adalah calendula officinalis. Biasanya, bunga marigold atau calendula ini banyak ditemui pada campuran salad.
 
Bunga marigold atau calendula memiliki rasa sedikit pedas, sedikit pahit dan agak tajam. Ia memiliki sifat anti-inflamasi, anti-mikroba, dan boleh mencegah keradangan pada kulit seperti kurap atau kutu air.. Bunga berwarna kuning keorenan ini memiliki khasiat seperti membantu mengubati luka pada perut dan usus, mencegah kejang otot, mengurangi demam, dan masalah senggugut.


3. Nasturtium


Nasturtium atau juga dikenal dengan nama tropaeolum majus ini termasuk dalam salah satu jenis bunga yang paling sering dimakan. Biasanya, bunga nasturtium dijadikan sebagai hiasan piring hingga tambahan untuk salad, sandwich, dan makanan pembuka selera.
 
Ia memiliki kandungan vitamin C dan pigmen organik. Selain itu, bunga nasturtium juga memiliki banyak nutrisi yang berkhasiat untuk mengurangkan gangguan mata, diabetes, penyakit jantung dan kanser.


4. Pansy


Pansy atau yang memiliki nama lain viola x wittrickiana. Bunga ini menghasilkan sensasi dingin seperti daun mint dan sedikit rasa seakan rumput. Bunga pansy biasanya dijadikan sebagai hiasan, campuran salad buah dan makanan pencuci mulut lainnya.
 
Iamemiliki sifat anti-bakteria, menjauhkan masalah kulit, antioksidan, dan memiliki senyawa bioaktif seperti beta sitosterol, stigmasterol dan lupeol yang berkhasiat sebagai agen anti HIV, membantu menurunkan tekanan darah, dan mengubati gangguan saraf.


5. Viola


Bunga yang menarik sekali kerana menampilkan warna pastel yang indah. Bunga viola memiliki rasa manis. Oleh sebab itu, bunga ini kerap dijadikan sebagai pendamping yang sempurna untuk segala jenis makanan seperti salad.

Bunga viola memiliki sifat anti-hipertensi, mengandung bahan kimia alami asparagine, kolin, dan polin. Bunga kecil-kecil ini berkhasiat untuk membantu menurunkan tekanan darah tinggi hingga sebagai agen anti HIV kerana juga mengandungi senyawa bioaktif.


Semua gambar sumber dari google image



 

Post a Comment

8 Comments

  1. Teringin juga hendak makan bunga ini.
    Bunga kekwa itu selalu buat air sahaja. Itu saya yakin hendak cuba dahulu.

    ReplyDelete
  2. Terasa nak mencuba juga sebenarnya.

    ReplyDelete
  3. kita suka chrysanthemum je kak.. yg lelain tu cam pelik lak rasa nya hehehe

    ReplyDelete
  4. Unik dan rare. Menarik pulak makan bunga-bungaan. Selama ni dengar mandi bunga je. Baru tahu bunga pun boleh makan. Bunga pun cantik cantik rasa sayang pulak nak makan.

    ReplyDelete
  5. Menarik bunga2 tu macam bunga rampai...
    Teringat dulu- dulu masa sekolah,bunga raya pun kami petik makan..
    hihihi

    ReplyDelete
  6. Kalau ada bunga-bunga tu di LD memang kita nak makan, bukan try makan tapi makan terus....hehehee.

    ReplyDelete
  7. Dapat info baru . Rupanya banyal juga bunga yg boleh di makan . Setahu ccl bunga kekwa dan bunga telang sahaja yang direndam jadikan minuman

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih