Assalamualaikum...
DESSERT yang pernal viral di kalangan blogger masakan suatu ketika dulu. Iman kata, lama bonda tak buat puding roti. Mula ingatkan, dia nak Puding Roti Sos Kastard.. ahhh.. malas la nak hidupkan oven 😜. Tak, nak yang macam lengkong tu, katanya. Seingat Sk, resepi tu menggunakan serbuk agar-agar dan mungkin Sk ada sebungkus dalam kabinet, hehe. Mujurlah jumpa, tapi roti tinggal tiga keping. Resepi asal, empat keping, karang lembik pulak pudingnya, kan. Jadi, kita kurangkanlah air.. syukur, puding set elokkkk 😍
Resepi Puding Roti Pelangi
Bahan A ( Dikisar halus)
3 keping roti
1/2 cawan susu pekat manis
170 ml susu sejat / susu cair
1/2 cawan air
2 biji telur
1 tsp esen vanilla
Bahan B
1 bungkus serbuk agar-agar (clear)
1/2 cawan gula pasir
900 ml air
Bahan C
2 tbs mentega / margerin
Cara-cara :
1. Didihkan bahan B, kemudian masukkan bahan kisar.
2. Kacau hingga panas, masukkan mentega.
3. Kacau lagi hingga mentega larut dan adunan mendidih. Tutup api.
4. Bahagikan kepada beberapa bahagian, warnakan.
5. Sudukan selapis demi selapis dalam acuan sehingga habis.
6. Biarkan sejuk dalam peti sejuk sekurang-kurangnya dua jam.
7. Bila dah beku, boleh keluarkan dari acuan dan dipotong.
Ralat : 1/2 cawan susu pekat manis
Nyamannnn ❤️
Cantiknyaaa kejadian!
ReplyDeletewow...segar di minum waktu petang...
ReplyDeletememang kalerful
ReplyDeletetentu sedap
Meriah warna puding rotinya, sesuai dengan nama pelangi hahaha. Sk sebut puding roti sos kastard, tiberr rasa nak makan pulakk hehehe
ReplyDeletesedappp.. ank sy kalo buat ni msti suka..
ReplyDeletesuka sgt dgn rainbow.. haha
Rajinnnya bonda Iman...Mai la jadi jiran kat sini...hihihi
ReplyDeleteWah! Ini puding roti pelangi petang! Nampak warna jingganya.
ReplyDeletewah cantiknya mesti sedap.. jemput baca ya video korporat , Pinjaman Perniagaan , bottle packaging
ReplyDelete