Assalamualaikum...
BERTABAH sajalah setiap minggu bila Pak Inche belikan roti canai lagi untuk sarapan pagi kami anak beranak hari ni. Sejak malam tadi, PI beritahu nak ke Pendas, cari ketam. Dia tanya, apa lagi bahan mentah yng tak ada. Sk jawab, semua habis dah.. sotong habis, ikan habis, udang habis. Jadi, pagi lagi PI dah keluar menjala 😜. Cuma yang tak dapat, udang.. dah tak elok katanya.
Sebab hari tu dah masak Ketam Masak Lemak Cili Api, maka akur sajalah bila PI kata, ketam yang ni masak sambal. Iman pulak tanya, boleh ke kalau bonda gorengkan ketam untuk dia, seekor. Memang boleh sangatlah, sebab kali ni Sk goreng semua ketam dulu, sebelum disambalkan.
Disebabkan ketam semua kecik-kecik, jadi Sk tak potong dua. Masak aje sekor-sekor terus.
Walaupun semua ketamnya betina tapi tak banyak pulak telurnya. Kecewa betul 😅
Wowweeeee ketam in da houseeee!! Hehee puasss ni dapat makan..
ReplyDeleteIni kalau Cella yang tengok...dandan dia nak jadi anak angkat bonda ni..🦀🦀🦀🦀
ReplyDeleteSedap makan ketam, cuma nak makan tu ada leceh sikit..
ReplyDeletekalo mkn ketam kena abskan ns dulu..
ReplyDeletelepastu bru mkn ketam.. haha
Menyelerakan betul
ReplyDeleteSusah jugak nak jumpa ketam besar sekarang. Kalau beli yang kecil rasa tak berbaloi sebab tak ada isi. Mahal je lebih. Tapi kalau dah teringin, bedal je lah. Asalkan ada ketam. Sedap masak sambal. Siap ada accesories lagi dan berkain batik lagi.
ReplyDeleteKetam lagi ni...x leh jadi ni...sedapnyaaaaa
ReplyDelete