KARI DAGING DAN DAGING GORENG KICAP - Alam Sari Di Tanah Jauhar

KARI DAGING DAN DAGING GORENG KICAP

 Assalamualaikum...

KHAMIS kembali.. masuk hari ini, dah dua Khamis, Sk bekerja di pejabat atau Work In Office (WIO). Dan nampaknya, begitulah seterusnya untuk hari-hari akan datang. Pagi ni, seperti biasa, secara maya, berlangsungnya Program Membudayakan Al-Quran. Perut pun sudah dialas, kopi pun dah habis secawan. 

Semalam, Pak Inche kata, masak Kari Daging, bila Sk bertanya tentang lauk untuk makan malam. Sehari dua ni, tak boleh minta sambal-sambal, sebab Cili Giling dah habis stok. Tunggu esok la, baru Sk giling cili baru (baca - kisar). Macam biasa, rempah kari pilihan Sk setiap kali nak masak kari, ialah rempah cap o. Setiap kali balik Kuala Ketil, Sk akan beli rempah ni di Pasaraya Mutiara. Selain beli untuk diri sendiri, Sk akan beli juga untuk ibu.

Kalau nak tengok cara Sk memasak kari daging ni, bolehlah tengok di 

IG Reels Seri Kandi Tanah Jauhar

Yang kelakor, dah masuk bawang, baru teringat, lupa nak sediakan rempah empat sekawan.
Tak ada rempah empat sekawan, tak umph la kari kita, kannnn.. hihi.

Umpamanya, masak kari ikan, ada ikan goreng. Masak kari ayam, ada ayam goreng. Begitulah halnya bila masak Kari Daging, wajiblah ada Daging Goreng Kicap. Cara sediakannya sangat mudah, cuma perap daging yang dihiris nipis dengan kicap manis secukupnya. Lepas tu, goreng dengan sedikit minyak hingga daging empuk. Kicap pilihan Sk semestinya Cap Kipas Udang. Dah cuba tukar kicap lain, tak menepati selera. Kalau ikutkan, nak lagi sedap, masukkan potongan bawang besar semasa menggoreng, tapi bila tengok bawang bersusun tepi pinggan, dah.. tak payah nak membazir 😝


Inilah lauk yang menghiasi meja makan, malam tadi. Eh, bukan hiasan.. hidangannnnn. Ampun mbakkkk! Ampun massssss!


Sambal belacan yang Pak Inche beli hari tu, ada lagi.. jangan membazir, mahal tu PI beli, hihi.


Ikan sepit eh, sepat.. Ikan sepat goreng tuari makan sebelah aje. Pun Sk simpan dan panaskan dengan menggorengnya semula. Tapi, jadi keraih pulak. Kita gigit ajelah!


Ada budak tu dah seronok bawa bekal. Jadi, dia kata, esok (hari ini), nak bawalah kari daging dengan nasi. Ingatkan bolehlah menjala pulak tapi dah tinggal sikit karinya.. hihi.
Syukurrrrr...Alhamdulillah 😍


7 comments:

  1. Kicap Cap Kipas Udang memang cukup rasa. Kalau saya masak tak payah dah bubuh perasa lain. Ikan sepat yang dah kering tu bubuh jew atas nasi yang belum kering. Kena wap lembutlah dia...sedapnya cecah dengan sambal belacan!

    ReplyDelete
  2. sedapnya juadah...AD pon da masuk office sejak isnin lepas

    ReplyDelete
  3. ikan peneman dua hidangan daging :)

    ReplyDelete
  4. Semalam kan...mak kita masak goreng kicap daging...sedap gak...

    ReplyDelete
  5. semua menu sedap . alhamdulillah rezeki . nampak comel pulak bekas tapau tu

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih