Assalamualaikum...
SERIUS la.. Pak Inche tanya, Sk pandai tak masak Telur Masak Kicap? Giler tak pandai. Cuma macam rasanya tak pernah masak aje. Kalau goreng telur mata kobau tuang kicap tu selalu. PI tunjuk gambar dari fb, limpahan kuah kicap dengan bawang dan cili.
Senang sangat la masak ni, nak masak hari-hari pun boleh jer, hahaha. Kenapa tak ada permintaan macam ni sejak dulu ek?
Telur Masak Kicap
Beberapa biji telur ayam
1/2 cawan kicap manis (semestinya cap kipas udang)
3/4 cawan air
1/4 labu bawang holland dibelah-belah
1 tangkai cili merah dihiris
5 tangkai cili api
1 tsp lada hitam tumbuk kasar
Cara-cara :
1. Goreng telur ayam satu persatu (telur mata), masuk dalam mangkuk.
2. Gunakan minyak gorengan yang sama, masukkan bawang holland dan cili merah.
3. Masukkan kicap dan lada hitam, kacau sebentar.
4. Masukkan air dan cili api, biar mendidih dan merenih sekejap.
5. Tuang ke dalam telur goreng mata kerbau.
Nyummeh!
❤️
Lauk evergreen ni....hihihihi
ReplyDeletedpt lauk ni bertmbh2 nasi!!
ReplyDeletefuhhhh sedappppp..
Lauk paling favourite kalau tak tahu nak masak apa tapi nak cepat masak. Inilah terpaling sedap dah ketika itu.
ReplyDeleteNi namanya lauk biadap tau...asal buat lauk ni seperiuk nasi habis...
ReplyDeletemenu yang jimat masa ,tetapi tetap menambat selera
ReplyDelete