SIAKAP STIM NYONYA UNTUK MAKAN MALAM - Alam Sari Di Tanah Jauhar

SIAKAP STIM NYONYA UNTUK MAKAN MALAM

Assalamualaikum...

BERMULA Oktober ini, jadual bekerja di pejabat mula berubah di mana kami bergilir masuk ke pejabat, tiga hari seminggu. Waktu bekerja juga berubah. Kalau dahulu masuk jam 9 pagi, pulang jam 1 tengahari tapi kali ini kena masuk jam 8 pagi. Namun begitu, waktu pulang masih dikekalkan jam 1 tengahari. Ini bagi bahagian pentadbiran dan penyelaras kemahiran sahaja. Syukur masih ada peluang untuk bekerja dan majikan yang begitu mengambil berat kebajikan pekerjanya.

Memandangkan semalam merupakan hari pelajar dipanggil pulang ke kolej untuk menyelesaikan tugasan amali sebelum lawatan verifikasi dalam dua bulan lagi, minggu ini, cuma satu hari sahaja Sk bekerja dari rumah iaitu hari ini. Kebanyakan kerja-kerja yang melibatkan penggunaan softcopy  telah dipindahkan ke komputer pejabat. Malah, semua fail hardcopy juga tiada di rumah. Hurmmm.. macam mana nak bekerja dari rumah ni?? Jadi, kita kerjakan rumah sajalah πŸ˜†


Ingat tak hari tu, Sk cerita beli siakap dua ekor. Seekor dah dikukus stail Hong Kong. Ada lagi seekor, hari ni Sk masak Stim Nyonya atas permintaan Iman.  Sos nyonya guna pes ready made beli dari restoran nyonya yang jual kuih-muih tu, entah apa namanya, lupalah pulak πŸ˜‚ Terubatlah sikit perasaan tak dapat makan ikan masa dine in di Grand Seafood Senibong.

Sayurnya tentulah Baby Kailan Goreng Oyster. Kalau dah namanya berehat bekerja dari rumah, memang Sk tak keluar selain ada hal penting. Jadi, suruh Pak Inche jer singgah kedai masa balik kerja, belikan bay kailan sebungkus dan daun ketumbar.

Ingatkan nak masak Sotong Paprik jugak, tapi macam M nya besarrrr sangat. 
😜


9 comments:

  1. Sedap!
    Cukup dah tu lauknya tu SK... Menambah M pula haha :D

    ReplyDelete
  2. Amboiii... Sedapnya siakap... Ni kalau dekat dah pergi rumah Kak SK ni.. Hehe..

    ReplyDelete
  3. Nampak sedap sungguh.Antara menu saya tak pandai masak ialah ikan stim...

    ReplyDelete
  4. Nampak sedap plak..lama x makan ikan kukus...kena buat la nanti ni

    ReplyDelete
  5. Wah! Bolehlah meratah siakap dari kepala hingga ke ekor!

    ReplyDelete
  6. Menggoda sungguh ikan siakap stim ni. pernah makan stim lemon tu je. Stim nyonya macam ni tak pernah lagi.

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih