SUP TULANG LEMBU, SAMBAL KICAP DAN RANGKA AYAM

 Assalamualaikum...

SEMALAM, lepas menghantar Iman ke pejabat, Pak Inche singgah ke Pasar Tani. Dah berminggu dok berzikir nak beli tulang. Tapinya, setiap kali singgah ke tapak pasar tani tu, belum ada yang meniaga lagi. Akhirnya, tercapai jugak impian PI nak beli tulang semalam. Selain tulang, ada daging jugak, dan.. ada sarapan jugak, padahal, Sk di rumah dah panaskan Pulut Kuning dan Rendang Daging.

Sebab tak mahu bekukan tulang lembu segar dalam peti ais, Sk terus cuci bersih-bersih dan masukkan dalam kuali bersama air separas tulang. Air rebusan pertama tu, Sk buang semua dan bilas tulangnya, rebus lagi untuk kali kedua. Hurmmm, kita ni tengah work from home, tapi terpaksalah jugak work for home. Rebusan yang kedua ni, Sk simpan bersama airnya sekali dalam peti sejuk sebab Pak Inche ajak dating 😜


Penat dah asyik keluar makan di luar aje, Sk berkeras untuk memasak untuk makan malam hari ni. Bukan penat apa, nak bersiap, pakai baju elok, pakai bedak, pakai celak, pakai tudung, baliknya nak mandi lagi dan semua pakaian tu kena cuci. Kalau duduk rumah, taklah banyak yang nak dipakai, kan, hihi. Faham-faham sajo 😂

Tulang yang Sk rebus sekejap untuk membuang keruhnya tu, Sk masukkan dalan pressure cooker, airnya Sk buang dan gantikan dengan air baru. Kemudian Sk campakkan halia dan bawang putih yang dipecahkan, bawang besar dipotong baji, bahagian bawah pokok sup dan pokok bawang serta sup bunjut, Sk set HP 60. Bila dah siap, masukkan kiub pati lembu dan garam, siapppp! Kami makan dengan nasi putih je 😍


Sambal kicap tentulah wajib. Ada stok dalam peti sejuk tapi tak banyak, jadi Sk buat yang baru. Cuma guna tiga ulas bawang putih dan tiga genggam cili padi, gula tiga sudu, kicap manis cap kipas udang, kisar sampai halus. 


Dua beranak tu, balik kerja singgah pasar malam. PI beli buah dan kuih-muih. Iman kata, teringin pulak nak rangka ayam, dibelinya dua ketul. Jadinya seekor dan habis dimakan bersama sup tulang tadi. Syok jugak rupanya ratah rangka ayam ni, hihihi.

Burppp.. Alhamdulillah
❤️






Post a Comment

3 Comments

  1. Selamat menjamu selera
    Lawonya mangkuk isi sup tu

    ReplyDelete
  2. sedapnya sup tu kalau hirup panas-panas time hujan...
    Rangka ayam tu nostalgik sungguh zaman kat kolej dulu dulu tahun 90-an.Beli kat Pasar Malam Jlan TAR..makan kat Dataran..

    ReplyDelete
  3. Sedapnyaaa...ini yang rasa nak beli tulang plak ni...tapi kena stop dulu la makan daging ngan seafood..nanti 2 December SA nak kena check up lagi

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih