Assalamualaikum...
SETIAP kali ke berjalan ke Pantai Timur, wajiblah singgah ke Endau mencari hidupan laut yang segar bugar. Kalau sotongnya besar lengan, boleh dapat harga bawah RM30 sekilo. Ketam, udang, ikan, memang berbaloi-baloi untuk dibeli. Beberapa kali juga cari lobster di sini dari sebelum PKP sampai habis PKP. Kalau ada, dah ditempah orang atau maharnya terlalu tinggi 😅. Jika dah sedia duit hantaran, yang nak dipinang pulak tak ada 😂.
Rasa nak lompat bintang (mampu ke lompat?), bila penjual menunjukkan lobster dalam kotak polisterin. Tengok sesungutnya aje sudah tahu saiznya besar Ponti. Bukan pontianak laaa.. Ponti tu kucing Sk 😜. Pak Inche tanya, nak ke? Eh, bukan dia ke yang suka sangat. Memang macam tu la, nak beli apa-apa kena mohon kelulusan dari menteri hal ehwal rumahtangga walaupun bajetnya dari poket sendiri 🤣
Kalau dapat Lobster, memang masak mentega la yang terpaling sedap dan cepat. Sebenarnya dah dua minggu Sk tak kisar cili. Kalau ada, nak jugak disambalkan. Pak Inche pun okey aje bila kami cadangkan masak butter. Jom layan resepi di setiap gambar, malas nak taip, hehehe.
Lobster yang dikukus
Lobster yang digoreng
Model lobster bonda 😜
Todiaaaa....
ReplyDeleteSedapnya nampak..
Dak omey memang tak pernah tak lawak....🤣
Selamat menjamu selera
tudiaaaa...cukup ke seekor tu...kalau SA x cukup..2-3 ekor sekurang- kurangnya...pastu uric acid naiak doktor bebel..hahahahaha
ReplyDeletehamboii...sangat mengliurkan..
ReplyDeleteAllah.... Sedapnyaaaaaa ❤️❤️. Lobster tuh memang lah surga dunia, kalo tak ingat harganya yang selangit, dan sering-sering nak beli 😄. Nampaaaak sedaaap sangat lobster nih akak 🤤..
ReplyDeleteMak ai besaqnya dia!
ReplyDeletePuaslah makan ye.
Sedap pun sedap nampaknya tu.
Imaaaaannnnnnnn.....!
ReplyDelete