SPAGHETTI BOLOGNESE UNTUK ORANG SENAI

Assalamualaikum... 

SEMALAM, masak setimbun Spaghetti Bolognese sebagai buah tangan ke Senai. Iman kata, dah lama tak jumpa nenek. Memang dah lama, dari semenjak ibu kuarantin di rumah Tini, sehinggalah ibu disahkan positif covid. Sampai neneknya dah negatif pun masih tak jumpa-jumpa lagi. Jadinya, semalam la, dah masuk 22 Oktober, baru Iman dapat jumpa nenek.


Kali ini, Sk masak Sos Bolognese gunakan sos readymade jenama Legos (betul ke eja?) Jap.. google 😜


Tak ingat guna yang biru atau merah, sama ada perkataan 'BOLOGNESE' dalam tulisan warna biru atau 'CHILLI BOLOGNESE' dalam tulisan warna merah tu. Botolnya pun dah buang 😅. Selalunya Sk gunakan jenama Prego dan baru-baru ni, Sk guna jenama Barilla. Oh, ejaan sebenarnya Leggo's ya Sk.  🤣. Kalau masak sos bolognese, Sk juga akan campurkan dengan tomato puri. Selalu Sk gunakan jenama duChef, tapi semalam jumpa cap ayam jer. Risau jugak kalau yang keluar dari tin tu, sardin 🤣

Resepi Sos Bolognese

Sedikit minyak zaitun untuk menumis
5 ulas bawang putih dicincang
1 labu bawang besar dipotong dadu
400 gm daging kisar
1 botol sos bolognese jenama Leggo's
1 tin kecil tomato puri Ayam's Brand
Sedikit air
1 kiub pati lembu
Daun parsley dicincang untuk tabur

Cara Memasak :

1. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih hingga wangi dan keemasan.

2. Masukkan daging kisar, kacau dan masak hingga bertukar warna.

3. Masukkan bawang besar, masak hingga bawang layu.

4. Masukkan sos bolognese dan tomato puri.

5. Masukkan sedikit air dalam botol sos dan tin tomato puri, goncang rata, tuang dalam sos yang sedang dimasak.

6. Masukkan kiub pati lembu, renihkan.

Hidangkan bersama spaghetti yang telah direbus sempurna. Taburkan daun parsley cincang semasa menghidang.

Sk guna linguine, malas nak edit tajuk 😜






Post a Comment

5 Comments

  1. Kenyang sungguh saya pagi ini..... pergi KL dijamu spaghetti olio sardin, ke Johor dijamu lagi dengan speghetti bolognese.

    ReplyDelete
  2. Sedapnyaaa...lama x makan spaghetti bolognese..kena buat la nampaknya ni

    ReplyDelete
  3. Sedapnya. .minta,sepinggang...
    Kalauumah akak ni...dok ulang mkn dari pg smp ke mlm la jawabnya

    ReplyDelete
  4. Tudiaaaa...

    SK kalau masak memang terboik...tak kedekut bahan...👍👍

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih