MAKAN DI ORIENTAL KOPI

 Assalamualaikum...

BARU-BARU ini, semasa meronggeng berjalan-jalan di mall kegemaran kami, Midvalley Southkey, baru kami perasan tentang kewujudan sebuah kopitiam yang baru dibuka di aras bawah mall. Oriental Kopi namanya, namun begitu, dine in belum dibuka kepada pengunjung. Tertarik betul melihat dekorasi kopitiam yang kelihatan moden tetapi masih mengekalkan ciri tradisional dan klasik terutama pada kemasan jubin lantai dan dinding.


Jadi, minggu lepas, kami ke sana lagi, tujuannya nak cari adaptor internet untuk kegunaan Iman, lalu di aras bawah ni, kelihatan Oriental Kopi telah dibuka untuk dine in. Jnagan tak tahu, boleh dikatakan seminggu sekali, ada jer alasan nak pergi MV, jadi, selepas menyelesaikan tujuan asal, teruslah kami menuju ke kopitiam. Tertarik dengan penggunaan perkataan Kopi dalam Bahasa Melayu, berbeza dengan kebanyakan kopitiam yang lebih suka menggunkan perkataan inggeris, 'Coffee'.


Oriental Signature, jika anda ke sini, jangan lupa memesan secangkir kopi panas, Polo Bun dan tart telurnya.


Tart Telur, crustnya rangup dan lembut, tidak terlalu tebal seperti kebanyakan tart telur yang pernah Sk beli. Intinya sungguh gebu, lembut namun tidak terlalu manis, sangat menepati citarasa seorang remaja purba yang tak boleh makan manis-manis sudah 😝


Polo Bun, mula ingatkan roti bun biasa tapi teksturnya berbeza sedikit. Di luar ala-ala Japanese Cream Puff tapi tekstur di dalamnya ialah bun. Menarik dan pelik. Ia didatangkan bersama dua kepingan mentega yang diletakkan atas ketulan ais bagi mengelakkan ia cair mungkin serta sedikit susu pekat. Cara menikmatinya dengan menuangkan susu pekat dalam bun, letakkan mentega, kapit, kemudian ngap 😍. Boleh juga pilih hidangan Polo Bun dengan madu.


Nikmatinya bersama Kopi Ais yang meleleh-leleh.


Paling afdhal jika ada kopi panas kawww!


Atau sebotol Soda Asam Boi.. jangan lupa juga pesan semangkuk cendol.


Cuma mungkin terlalu banyak kacang membuatkan rasanya lebih mampir kepada Ais Kacang.


Tidak sah ke kopitiam kalau tak makan telur ayam kampung dengan roti bakar.


Roti Bakar Kahwin dengan kaya meleleh-leleh dan kepingan mentega masin yang menyerlah.
Ada kaya dalam botol jika suka, untuk dibeli bawa pulang, kami beli sebotol sebab kayanya sangat sedap tau.


Kalau tak kenyang makan roti, boleh pesan hidangan nasi ayam. Ayamnya banyak dan sambalnya sedap.


Semangkuk Mee Udang dan sepinggan Kuey Teow Goreng. Dalam kuey teow pun ada udang. Udangnya besar dan segar. Kuey teow sedap sangat, macam kat Bee Hwa.


Dak omey, si penggemar kuey toeow.


Mee kuning dalam Mee Udang, kalau di New Hollywood, mereka kahwinkan mee kuning dan mee hun dalam semangkuk kuah berperisa udang, itu baru betul-betul hao liao 😝

Penafian : Ini bukan banyak sangat makan, tapi pergi makan dua kali, hihi.

Burpppp! Alhamdulillah
πŸ’“

Post a Comment

10 Comments

  1. Unik cara depa hidang soda asam boi tu SK

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebijik macam dalam buku menu, ingatkan olok2, rupa2nya betul2 macam dalam gambar, hihi

      Delete
  2. Sedapnya cendol tu..Tadi nampak cendok kat LD..hadoiii...
    Dak omey tu kelakar kuew teow kat molot tu macam gigi spongebob🀣

    ReplyDelete
  3. uishhh jeles..da lama betul tak mengopi kat restoran gini...tunggu semua da fully vaccinated nanti, nak serbuuuu

    ReplyDelete
  4. Itulah, suspense gak banyak nau makannya haha...

    ReplyDelete
  5. Kopi panas tu memang nampak betul kaw kaw kawww!

    ReplyDelete
  6. Terasa nak lepak kopitiam la esok...

    ReplyDelete
  7. Fuhh dia punya kopi pekat kaw kaw. For sure sedap tak kira sejuk atau panas. Wow mi udang dia kuah pekat macam mi bandung dah.

    ReplyDelete
  8. Penafian tu buat SA gelak besar....hahahahahaha

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih