MAKAN UDANG GALAH LEBAN CONDONG

 Assalamualaikum...

MAAFLAH.. asyik kisah makan di luar sajo. Panjang betul Pak Inche bagi cuti memasak kali ni walaupun tanpa dimohon. Sebaliknya, dia pulak yang dok kata, tak yah masak.. tak yah masak πŸ˜‚.  Manjang dapur tak berasap, rasanya kali terakhir memasak ialah Kari Udang dengan Kacang Buncis πŸ˜…


Kali ini, dak omey nak membawa acik-acik, onty uncle, kakak dan abang, menikmati keenakan udang galah di Gerai Udang Galah, Leban Condong, Rompin, Pahang. Kali terakhir ke sini, bulan Ogos tahun lepas semasa dalam perjalanan pulang bercuti di Kelantan. Tapi, trip kali ini, memang khas untuk makan udang galah jer acik.


Sebaik sahaja dapat tahu, dak omey dapat cuti sempena Maulidur Rasul, terus keluar mentol kat kepala Pak Inche ajak ke Rompin. Sebenarnya, sejak dah boleh rentas negeri, Rompin ni antara destinasi dalam wish list Pak Inche. Padahal, setiap kali ke sini, ada aje isunya. Jadi, kali ni, dia dah janji tak nak bangkitkan apa-apa isu πŸ˜‚


Kali ini, kami memilih Gerai Udang Galah Mak Ngah. Biasanya, kalau ke sini, kami ikut kata hati. Masa datang ni, semua gerai dibuka tapi kaki ni terus melangkah ke gerai Mak Ngah. Mungkin sebab gerai yang sebelah kiri kanan tu penuh. Ada meja kosong untuk empat orang, kami terus duduk. Di sini, konsepnya boleh pilih makanan ala nasi campur macam kebanyakan restoran nasi campur di Malaya ni la. Istimewa di Leban Condong ni, tentunya lauk udang galahnya.Udang saiz L masak sambal macam dalam gambar dikira antara RM18 - RM20 seekor.


Sebagai peminat masak lemak cili padi, telan-telan ailio laSk menengok Udang Galah Masak Lomak ni haaaa. Tapi.. PI kurang minat masak lemak, dia suka masak cabaiiii. Harga sama macam masak sambal tu jugak, RM18 - RM20 seekor.


Boleh juga pesan udang galah yang dimasak baharu. Boleh pilih gred yang kita nak dan jenis masakannya. Sebagai memenuhi citarasa tukang bayar, kami pakat-pakat setuju udang galah dimasak sambal. Sambal udang galah di sini, memang lain dari yang lain rasanya. Sk pernah beberapa kali masak sendiri pun tak menjadi.


Selain tu, terdapat juga pilihan masakan udang galah saiz S yang telah dibahagikan dalam mangkuk. Pak Inche kata, kalau nak udang galah masak lomak, ambillah semangkuk. Cepat-cepatlah Sk ambil sebab tinggal dua mangkuk aje. Yang ni udangnya mungkin saiz S kot, tak pasti cucu udang, anak udang atau udang diet 😜. Walaupun kecik tapi berisi. Juga dimasak dengan dua menu iaitu masak sambal dan lemak cili api. Lupa nak kira berapa ekor ada dalam mangkuk tu.


Gambar dari ig stories Iman, hehehe.
Syukur, puas hati dapat makan masakan kegemaran masing-masing. Masak lemak tu tak pedas langsung tapi tidak mengecewakan.


Taip entri ni, terasa macam nak pergi lagi pulak, hahahahaha. Jommmm Pak Inche.. dia tu pantang dipelawa, laju jer.. cuti akan datang ni, kena balik ke utara pulak, jadi.. udang galah Leban Condong, ko tunggu yaaaa!!

😜

Post a Comment

9 Comments

  1. Uish....nampak seronok tul.dak omey tu dapat udang galah besar lengan baby tu...saya belum pernah makan udang galah besar macam tu.Yang masak sambal tu saya pun terliur walau bukan peminat udangπŸ˜…

    ReplyDelete
  2. Tak jadilah nak makan-makan udang galah di Hatyai.
    Tengok saiz dan harga baiklah cari di tempat kita sendiri.

    ReplyDelete
  3. bestnya udang galah.. teringt dulu ms mula2 keje kena kursus kat johor..
    singgah mkn udang galah.. sekor pon dh berbaloi rsnya nk mkn.. haha

    ReplyDelete
  4. Sedapnyaaaaaa! Terliur la memalam nihhh

    ReplyDelete
  5. Sedap sehingga menjilat jari. Abam kie cuma mampu makan udang kecil2 je.

    ReplyDelete
  6. Kalau di Jakarta susah mencari udang yang murah. Semua mahal. Nak udang atau lobster murah, yang besar2 macam tu, harus pergi ke daerah pesisir macam Sibolga atau Jogjakarta.

    Sayapun kalau sedang di Malaysia, selalunya cari kedai makan Melayu atau mamak yang menjual udang :D. Puas pesaan, mahal sikit tak apalah, tapi dagingnya yang besar puas digigit :D

    ReplyDelete
  7. Entry ni buat SA terliur...dah la fav SA tu...sabar jer la...bestnya dapat sedut kepala

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih