Assalamualaikum...
MULA-MULA masa Angah nak bagi pisang tanduk, Sk jual mahal. Penat ui asyik makan pisang aje. Yelah, bukan tak bersyukur tapi kalau kita jer jadik tong sampahnya, daripada nak seksi terus jadi seksa pulak 🤭
Lepas tu, ambik jugaklah dua biji sebab terbayang Pengat Pisang guna gula pasir. Hari tu dah buat guna gula merah. Ingin nak makan yang warna pengatnya putih suci 🥰
Masak pengatnya tengahari semalam sambil masak Creamy Spaghetti tu. Bila dah makan spaghetti, kenyang pulak nak makan pengat.
Lepas tu keluar sekejap pergi Taman U beli makanan kucing. Balik singgah pulak Taman Sri Pulai beli Ais Milo Kepal dengan Cucur Udang 🤭
Memang tak larat nak makan pengat 😂 Malam pulak makan nasi dengan asam pedas. Jadinya, pukul 10 malam baru ngap tanpa prejudis 😜
Resepi Pengat Pisang Tanduk Sk
Bahan-bahan :
2 biji pisang tanduk, hiris tebal
1/2 kotak santan pekat
Air secukupnya
2 sb sagu biji cuci dan toskan
2 helai daun pandan disimpul
1 senduk rata gula, letak sikit, rasa dulu kemanisannya
Secubit garam
Cara memasak :
1. Masukkan pisang dan daun pandan dalam periuk, masukkan air sehingga paras pinggang pisang.
2. Masukkan gula dan sagu, masak sehingga mendidih.
3. Masukkan santan pekat, kacau perlahan sehingga mendidih sekali lagi. Masukkan secubit garam, kacau sekejap, kemudian tutup api.
Senang giler nak memasaknya
🧑🍳🧑🍳🧑🍳
SA ni kan SK x tau la pesen apa ntah..bab pengat2 ni susah betul nak masuk tekak...
ReplyDeleteEh ada pengat pisang pulak di sini! Hari ini Firdaus minta pengat pisang, Pelik betulo budak kecil pandai makan pengat hahahaha tapi akhirnya dibuatkan pengat labu manis sebab tak ada pisang. Dia tetap makan juga!
ReplyDeleteNampak sedap kejadiannya
ReplyDeleteSedapnya pisang tanduk..
ReplyDeleteMasih ada kimia antara kita.Pagi tadi sempat berlarian ke pasar dapat beli pisang raja & pisang emas.Pisang jugak kan...kimia la tu..hihihi
Sedapppnyaaaaa! Sampai sekarang tak dapat dapat lagi pengat pisang ni :')
ReplyDelete