Assalamualaikum...
TERASA sedap sangat Ayam Masak Merah yang dimasak dengan penuh kasih sayang dan perasaan bersalah ni, hahahaha. Siapa lagi nak puji masakan sendiri, kan. Tapi, kalau dah berulang ceduk kuah Ayam Masak Merah ni, tentulah betul-betul sedap, tak tipu, hihihi. Tapi, biasalah Pak Inche, walau dah ada ayam masak merah pun tetaplah juga nak ayam goyeng dia 🤩
Resepi Ayam Masak Merah Sk
Bahan-bahan :
2 sb minyak sapi
Sedikit minyak masak
2 helai daun pandan dipotong-potong
1 kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 senduk kecil cili kisar
1/2 biji bawang besar dikisar
1/2 tin kecil tomato puri
1/2 tin kecil kacang peas
1/2 biji bawang besar dipotong bulat
Beberapa ketul potongan ayam, perap garam dan kunyit kemudian digoreng 3/4 masak
1/2 cawan susu sejat/ susu cair
Garam secukup rasa
2 - 3 sb gula
Sedikit ajinomoto
Uish....menawan qolbu peminat ayam ni..
ReplyDeleteBertabah ja la SK..Orang tua-tua (hihihihi) memang lagu tu .makan nasi lauk apa pun mesti kena ada yg goreng juga .hihihi
Wah! Pakai minyak sapi semerbak aromanya. Goreng ayam 3/4 masak walllaaa enak banget bila sudah jadi ayam masak merah!
ReplyDeleteTerliur tengok ni. Sedap juga kalau sekali sekaal buat ayam masak merah ni, Next time nak ikut resepi sis pula
ReplyDeleteTerliur jugak SA tengok ni...masak merah ni x yah letak cili kan...teringin nak makan lauk kenduri
ReplyDelete