ROJAK TAUHU DENGAN ASAM PEDAS AYAM

Seri Kandi Tanah Jauhar
3

 Assalamualaikum...

WALAUPUN Johor sudah masuk Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara, namun, pilihan untuk dine in, belum begitu meluas. Kebanyakan restoran yang dibuka merupakan restoran makanan barat. Restoran tomyam kegemaran kami, Senoko belum lagi memberi kebenaran untuk makan di kedai mungkin kerana pekerja mereka ada yang belum melengkapkan suntikan vaksin.

Jadi, daripada tercari-cari tempat untuk makan malam di luar, lebih baiklah masak sendiri di rumah. Pak Inche pulak, katanya, masaklah apa-apa. Jadinya menu kegemaran Mak Inche la yang keluar tayangan malam ini, Asam Pedas Ayam 😆 Sebenarnya bukan gemar nak makan sangat tapi senang nak masak sebab PES ASAM PEDAS nya kan dah siapppp, tinggal campak tumis dalam kuali, tambah ayam, air, asam dan garam, siappp!🧑‍🍳


Tinggal sesenduk saja rupanya pes cili dan bawang kisar, Sk ni. Mujurlah ada stok cili kisar jenama Puteri, dapatlah banyak sikit gulainya. Untuk seimbangkan bawang, Sk gantikan dengan kunyit hidup, ala...macam Ayam Masak Lomak Cili Api stail nogori tu, kan tak bubuh bawang tapi kunyit hidup. Sk juga masukkan halia dan lengkuas yang ditumbuk serta serai. 


Ayam goreng wajiblah ada. Sebenarnya ini sayap ayam yang Iman pilih  enam ketul masa shopping barang dapur di NSK. Katanya, nak buat Ayam Goreng Korea tapi belum sempat di Koreakan, dah wassalammmmm...hahahahaha.. hahahaha. Dah berapa kali dia dok beli (bapak bayar) peha ayam la, kepak ayam la, tapi semua cita-cita nak mengoreakan terkuburrrrr 😜


Tidak balik tangan kosong, kali ni Pak Inche ke Restoran Sweet 17, di BBU menapau Tauhu Goreng atau Rojak Tauhu. Rasanya selama-lama hidup dengan PI ni, tauhu merupakan antara makanan yang digemarinya, cuma air tauhu (soya bean) jer dia tak minat, hehehehe.

Hurmmm.. sedap jugak layan Rojak Tauhu dengan Asam Pedas Ayam 😆



Post a Comment

3Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Amboii SK..terliur akak tgk rojak tauhu tu.
    Terasa2 bagai mana sedapnya..

    ReplyDelete
  2. Saya suka rojak tauhu..kasi taugeh banyak-banyak...aduh sedapnya tapi tak pandai nak buat kuah kicapnya tu

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!